Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Majonéz (tartármártás) tej- és tojásmentesen

Az eredetihez megtévesztésig hasonló majonézt és tartármártást készíthetünk, mindössze a tojássárgája elhagyásával.
2016. július 25.

Hozzávalók

4 adag
  • 2 evőkanál mustár
  • pár csepp citromlé (picit több, mint a „normál” majonéznél, hogy a tejföl savanyú zamatát pótoljuk)
  • csipetnyi só
  • ízlés szerint cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl szójatejszín

Elkészítés

Az elkészítése kézenfekvő, és végtelenül egyszerű: mindössze a tojássárgáját kell elhagyni, amitől mindössze kevesebb olajat vesz föl, szójatejszínnel tartármártássá leget hígítani (zabtejszínnel is működik, de az „ízhűséghez” a szója a legalkalmasabb, halmazállapota is a legmegfelelőbb).

Kikeverése hasonlóan zajlik, mint a klasszikus majonézé: a mustárt, a sót, a cukrot és a citromlevet összekeverjük, majd az olajat kézi habverővel, folyamatosan kevergetve cseppenként beleöntjük, míg – hasonlóan a tojásos majonézhez – opálos krémet nem kaptunk. Végül belekeverjük a tejszínt. Ízlés és a felhasználás célja szerint utánaízesíthetjük! 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Cinege

Cinege receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?