
Magvas pogácsa
Hozzávalók
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 20 dkg burgonya
- 5 dkg kókuszzsír
- 10 dkg vaj
- 1 pohár kefir
- 1 tojás
- 15 dkg különféle magvak (szezámmag, lenmag, napraforgómag)
- 1 evőkanál só
- 1 kávéskanál cukor
- fél csomag szárított élesztő vagy 3 dkg friss élesztő
Elkészítés
A magvakat száraz serpenyőben egy kicsit megpirítjuk.
A langyos kefírben feloldjuk az instant élesztőt (vagy belemorzsoljuk a frisset) és a cukrot hozzáadjuk, majd hagyjuk felfutni.
A burgonyát héjában megfőzzük, melegen áttörjük majd hozzáadagoljuk a lisztet, a sót, a kókuszzsírt és a vajat.
Ezeket alaposan összemorzsoljuk, ezután következik a tojás és a kefires-élesztős massza.
Miután az összes hozzávaló benne van, a tésztát kidolgozzuk, dagasztjuk kézzel vagy robotgéppel.
Ezután egy cipót formázunk belőle, és kb. 45 percig, egy óráig kelesztjük.
Ezután a tésztát 1-1,5 ujjnyi vastagra kinyújtom, és közepes méretű szaggatóval pogácsákat formázok belőle.
A tetejét tejjel megkenegetem, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütöm.