Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Macskamentás madártej

Adásban volt: 2015. október 20.
A recepthez tartozó videó
A neve ellenére egy teljesen hagyományos madártej, mentával ízesítve. Mivel a macskamenta kiváló afrodiziákum, ezt a receptet különleges alkalmakkor is bevethetjük.
2015. október 20.

Hozzávalók

  • 5 dl tejszín
  • 5 dl tej
  • 7 db tojás
  • 1 db vaníliarúd
  • 6 ek cukor

  • 1 csokor friss menta
  • 2-3 dl tej a hab kifőzéséhez

Elkészítés

A tejet és a tejszínt összeöntjük és feltesszük főni. Hozzáadjuk a mentaleveleket.
A vaníliarúd kikapart belsejét egy külön tálba tesszük, a héját pedig a mentás-tejszínes keverékbe rakjuk.
A cukrot és a tojások sárgáját a kikapart vaníliához adjuk és egy kézi habverővel alaposan kikeverjük. A fehérjéket félretesszük.

Ha felforrt a mentás-tejes tejszín, leszűrjük és lassan a kikevert tojássárgájára öntjük, folyamatosan kevergetve a tojást. Majd a keveréket egy vastag aljú edényben, közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve újra elkezdjük melegíteni. Nagyjából 5 percig melegítsük, míg a madártej be nem vonja vékonyan a kevergetésre használt spatula vagy fakanál lapját. Ezután átönthetjük egy hideg lábosba, így biztosan nem ugrik össze a madártejben a tojás. 
Ha lehűlt, rakjuk hűtőszekrénybe.

A tojásfehérjéket kevés cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közbem a tejet felforraljuk. Majd a tojáshabból galuskákat formálunk két kanál segítségével és a forró (nem forrásban lévő!) tejben kifőzzük, mindkét oldalukon.

Tálaláskor a lehűlt madártejbe ültetjük a habokat.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Madártej

Madártej

Hűsítő madártej forró nyári reggelekre.
Winkler Nóra mentás, mascarponés tortája

Winkler Nóra mentás, mascarponés tortája

Winkler Nóra újságíró, a művészetek szerelmese, aukciók és kiállítások szervezője és vezetője. Logikus, hogy kevés ideje marad mindemellett, de ha teheti kísérletezget a főzéssel, sőt a sütéssel is megpróbálkozott már. A hároméves BBC GoodFood magazinban, elkészített tortája is nagyon ígéretes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?