Macskamentás madártej

Hozzávalók
- 5 dl tejszín
- 5 dl tej
- 7 db tojás
- 1 db vaníliarúd
- 6 ek cukor
- só
- 1 csokor friss menta
- 2-3 dl tej a hab kifőzéséhez
Elkészítés
A tejet és a tejszínt összeöntjük és feltesszük főni. Hozzáadjuk a mentaleveleket.
A vaníliarúd kikapart belsejét egy külön tálba tesszük, a héját pedig a mentás-tejszínes keverékbe rakjuk.
A cukrot és a tojások sárgáját a kikapart vaníliához adjuk és egy kézi habverővel alaposan kikeverjük. A fehérjéket félretesszük.
Ha felforrt a mentás-tejes tejszín, leszűrjük és lassan a kikevert tojássárgájára öntjük, folyamatosan kevergetve a tojást. Majd a keveréket egy vastag aljú edényben, közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve újra elkezdjük melegíteni. Nagyjából 5 percig melegítsük, míg a madártej be nem vonja vékonyan a kevergetésre használt spatula vagy fakanál lapját. Ezután átönthetjük egy hideg lábosba, így biztosan nem ugrik össze a madártejben a tojás.
Ha lehűlt, rakjuk hűtőszekrénybe.
A tojásfehérjéket kevés cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közbem a tejet felforraljuk. Majd a tojáshabból galuskákat formálunk két kanál segítségével és a forró (nem forrásban lévő!) tejben kifőzzük, mindkét oldalukon.
Tálaláskor a lehűlt madártejbe ültetjük a habokat.
