
Luca cicája
Luca napján a svédek hagyományosan sáfrányos kalácsot, azaz lussekatter sütit sütnek. Eredetileg kesellával készül, ezt helyettesíthetjük túróval, tejföllel krémesre kevert túróval vagy mascarponéval.
Hozzávalók
12 darabhoz- 2 dl langyos tej
- 1 púpozott kávéskanál sáfrány (helyettesíthető sáfrányos szeklicével)
- 50 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 8 dkg vaj
- 20 dkg túró
- 1 csipet só
- 1 db tojás a kenéshez
- 24 szem mazsola
Elkészítés
A tejbe beleszórjuk a sáfrányt, hagyjuk, hogy kioldódjon a színe. Ezután átszűrjük.
A lisztben elkeverjük az élesztőt, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót és a sót, majd apránként hozzácsorgatjuk a tejet. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 12 részre osztjuk. Mindből 1-1 hosszú rudat sodrunk. A rudakat 8-as/csiga formában feltekerjük. A tetejüket lekenjük egy felvert, kevés vízzel hígított tojással, a csigák közepébe 1-1 szem mazsolát nyomunk.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.