Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Luca cicája

Hagyományos svéd süti december 13-ra.
2018. december 13.

Luca napján a svédek hagyományosan sáfrányos kalácsot, azaz lussekatter sütit sütnek. Eredetileg kesellával készül, ezt helyettesíthetjük túróval, tejföllel krémesre kevert túróval vagy mascarponéval.

Hozzávalók

12 darabhoz
  • 2 dl langyos tej
  • 1 púpozott kávéskanál sáfrány (helyettesíthető sáfrányos szeklicével)
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 20 dkg túró
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 24 szem mazsola

Elkészítés

A tejbe beleszórjuk a sáfrányt, hagyjuk, hogy kioldódjon a színe. Ezután átszűrjük.

A lisztben elkeverjük az élesztőt, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót és a sót, majd apránként hozzácsorgatjuk a tejet. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 12 részre osztjuk. Mindből 1-1 hosszú rudat sodrunk. A rudakat 8-as/csiga formában feltekerjük. A tetejüket lekenjük egy felvert, kevés vízzel hígított tojással, a csigák közepébe 1-1 szem mazsolát nyomunk.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Káposztás rétesbatyu

Káposztás rétesbatyu

Karácsonykor a köret is legyen különleges!

Fenyőfa kalács

Villantós desszert a karácsonyi asztalra...
Rénszarvas palacsinta

Rénszarvas palacsinta

Várjátok a Mikulást ezekkel a helyes kis palacsintákkal!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?