
Lime-os, céklás krumplifőzelék fetás kölesropgóssal
Hozzávalók
- 40 dkg burgonya,
- 30 dkg cékla
- 1 lime
- 1 doboz natúr joghurt
- 15 dkg köles
- 2 hagyma
- 1 tojás
- 5 dkg feta sajt
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A céklát héjában, sütőben puhára sütöm (200 fokon 1-1,5 óra alatt). Ezért az 1-2 darabért nem érdemes beindítani a sütőt, javaslom, hogy vegyünk kicsit többet, így akár elő is készülhetünk egy újabb céklás fogásra.
A krumplit meghámozom és felkockázom. Egy hagymát és egy gerezd fokhagymát apróra vágok és egy evőkanál zsiradékon üvegesre párolom. Hozzáadom a burgonyát, sózom és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd amikor megpuhult, lezárom. Ekkor belereszelem a lime héját és belefacsarom a levét. Egy merőkanálnyi krumplit villával pépesítek. Ezzel, valamint a joghurttal sűrítem a főzeléket.
A céklákat meghámozom és felkockázom. A főzelék tetejére is tehetem, de bele is keverhetem. Ez utóbbi esetben a végeredmény színe kicsit extrém lesz.
A kölesropogós elkészítéséhez először kölest mosom meg, és egy pici zsiradékon lepirítom, míg diós illatot nem kapok. Hozzáadok egy csésze forró vizet, ízlés szerint sót, majd kb. 20 percig főzöm lassú tűzön. Ha langyosra hűlt a köles, hozzákeverem a vöröshagymát, a tojást, a fokhagymát és fetát. Lapos fasírtokat formálok a masszából, sütőpapírra teszem, és hűtőben legalább egy órát pihentetem. Hosszas kísérletezés és rengeteg szétesett kölesropogós tanulsága ez a módszer, de így sem egyszerű. A hideg pogácsákat egy evőkanál olívaolajon kisütöm, az átforgatásnál legyünk óvatosak, használjunk hőálló lapátot, mert így is könnyen szétesik.
Jó étvágyat!
