Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lilahagymalekvár

Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg verziója létezik, most egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készítünk. Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül. Mi most egy olya fűszert választottunk, amiben kicsit mindből van, mégis egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése): ez a szegfűbors. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.
2015. október 20.

Hozzávalók

  • kg lilahagyma
  • 60 dkg alma
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl balzsamecet
  • 1 tk szegfűbors
  • csipet só

Elkészítés

A hagymát félbevágom, majd csíkokra, az almát felkockázom. Felöntöm a balzsamecettel és lassú tűzön addig főzöm, hogy az alma teljesen szétfőjön és sűrű, lekvár állagú legyen. Az utolsó 10-15 percben hozzáteszem a cukrot, a szegfűborsot és enyhén megsózom.

Nagyon alaposan megtisztított és kiforrázott üvegekbe teszem, száraz dunsztban, fejjel lefelé fordítva hagyom kihűlni. Ha tartunk attól, hogy nem elég hűvös a spájzunk, vagy nem tudjuk megfelelően tárolni, az üvegek tetejére tehetünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!