Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lilahagymalekvár

Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg verziója létezik, most egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készítünk. Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül. Mi most egy olya fűszert választottunk, amiben kicsit mindből van, mégis egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése): ez a szegfűbors. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.
2015. október 20.

Hozzávalók

  • kg lilahagyma
  • 60 dkg alma
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl balzsamecet
  • 1 tk szegfűbors
  • csipet só

Elkészítés

A hagymát félbevágom, majd csíkokra, az almát felkockázom. Felöntöm a balzsamecettel és lassú tűzön addig főzöm, hogy az alma teljesen szétfőjön és sűrű, lekvár állagú legyen. Az utolsó 10-15 percben hozzáteszem a cukrot, a szegfűborsot és enyhén megsózom.

Nagyon alaposan megtisztított és kiforrázott üvegekbe teszem, száraz dunsztban, fejjel lefelé fordítva hagyom kihűlni. Ha tartunk attól, hogy nem elég hűvös a spájzunk, vagy nem tudjuk megfelelően tárolni, az üvegek tetejére tehetünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.