
Lilahagymalekvár
Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg verziója létezik, most egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készítünk.
Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül.
Mi most egy olya fűszert választottunk, amiben kicsit mindből van, mégis egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése): ez a szegfűbors. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.
2015. október 20.
Hozzávalók
- kg lilahagyma
- 60 dkg alma
- 10 dkg cukor
- 2 dl balzsamecet
- 1 tk szegfűbors
- csipet só
Elkészítés
A hagymát félbevágom, majd csíkokra, az almát felkockázom. Felöntöm a balzsamecettel és lassú tűzön addig főzöm, hogy az alma teljesen szétfőjön és sűrű, lekvár állagú legyen. Az utolsó 10-15 percben hozzáteszem a cukrot, a szegfűborsot és enyhén megsózom.
Nagyon alaposan megtisztított és kiforrázott üvegekbe teszem, száraz dunsztban, fejjel lefelé fordítva hagyom kihűlni. Ha tartunk attól, hogy nem elég hűvös a spájzunk, vagy nem tudjuk megfelelően tárolni, az üvegek tetejére tehetünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot.
Megosztom barátaimmal
