Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lencsesaláta gránátalmával, narancsos kacsacomb

Adásban volt: 2013. december 11.
A recepthez tartozó videó
Hétvégén érdemes kipróbálni ezt a gránátalmával, zöld fűszerekkel és pikáns öntettel készülő lencsesalátát. Tökéletes körete minden sültnek.
2016. február 20.

Hozzávalók

4 adag
  • Lencsesaláta:
  • 10 dkg zöld lencse
  • 10 dkg tarhonya
  • 1 gránátalma magjai
  • 5 dkg mazsola, beáztatva
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 5 dkg mandula, megpirítva, durvára aprítva
  • 1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
  • 1 csokor menta, leveleire tépkedve
  • Öntet:
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál gránátalmaszirup

  • bors
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • Narancsos kacsacomb:
  • 4 kacsacomb
  • 1 narancs
  • 1 vöröshagyma
  • 2 ek nádcukor
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ½ – 2 dl alaplé
  • csillagánizs
  • fahéj
  • szegfűbors

Elkészítés

A lencsét lobogó vízben puhára főzzük. Ez zöld lencse esetében kb. 25 perc. Ha hagyományos lencsét használunk, előáztatás nélkül úgy tudjuk megfőzni, ha lobogó vízben, erős lángon 15 percig előfőzzük, majd új vizet teszünk fel, és kb. 45 perc alatt puhára főzzük.
A tarhonyát megpirítjuk, majd – mint a tésztát – forró, sós vízben megfőzzük (kb. 10-15 perc alatt).
A saláta öntethez összekeverjük a citrom levét, a gránátalmaszirupot, sót, borsot, római köményt, majd hozzáadjuk az olívaolajat.
Összekeverjük a megfőtt lencsével és tarhonyával, majd hozzáadjuk a mazsolát és a gránátalmamagokat. Ebben a stádiumban kimondottan jót tesz neki, ha áll valamennyit, az ízek jobban összeérnek.
Tálalás előtt leghamarabb 1 órával hozzákeverjük a zöld fűszereket, végül megszórjuk a pirított mandulával.

A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, egy felforrósított serpenyőben pár csepp olívaolajon bőrös felével kezdve elősütjük. A combból kisült zsírban a felaprított hagymát megdinszteljük.
Amikor félig megpuhult a hagyma, akkor megszórjuk nádcukorral, és karamellizáljuk a hagymát
Amikor elkezd karamellizálódni, akkor hozzáadjuk a balzsamecetet, és elforraljuk, majd felöntjük az alaplével.
Hozzáadjuk a fűszereket, egy narancs héját és levét, majd beforraljuk a mártást.
A beforralt mártást átöntjük egy tepsibe, beletesszük az elősütött kacsacombokat, és először 180 C fokon 40-45 percig sütjük, majd a végén pár percig rágrillezünk, hogy a bőre ropogósra piruljon.
A mártást leszűrjük és a comb mellé tálaljuk, egy kis vajjal dúsíthatjuk is.

4.5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres lencsekrémleves

Fűszeres lencsekrémleves

Illatos, egzotikus és egészséges leves vöröslencséből.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?