Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lecsó télire- utolsó lehetőség

A cigány konyha egyik alappillére a lecsó, így télen is nélkülözhetetlen számos fogás elkészítéséhez. A roma családok nagyon változatosan rakják el, a mi családunkban is legalább három recept forog. Most egy klasszikus receptet osztok meg, ami egyszerű, olcsó, és az eredmény garantáltan mosolyt fog csalni az arcunka a borongós téli napokon.
2015. október 27.

Hozzávalók

  • 2kg vöröshagyma
  • 2 kg paradicsom
  • 5 kg paprika (lecsó, kápia, erős)
  • 1 kg zsír

  • pirospaprika
  • nátrium-benzoát

Elkészítés

A munkát a befőttes üvegek előkészítésével kezdjük: egy nagyobb fazékban kifőzzük a már megmosott üvegeket, de a mosogatógép megfelelő programja is alkalmas a célra.

A zöldségeket nagyon alaposan megmosom, majd előkészítem őket. Ennél a receptnél nem szükséges, de ha valaki szeretné, akkor nyugodtan meghámozhatja a paradicsomokat.

Ha végeztem, akkor lepirítom a hagymát és a paprikát a zsíron. A zsír mennyisége picit riasztó lehet, de számos oka van, hogy jó adag zsiradékot használunk a recepthez. Egyrészt nagy szerepe van a tartósításban, másrészt így kevesebb zsiradék kell majd azokhoz az ételekhez, amikhez ezt használom.

Ha a hagyma és a paprika kezd puhulni, hozzáadom a paradicsomot. Sózom, majd ízlés szerint jó minőségű pirospaprikát adok hozzá.

A lecsót „félig” főzöm, a paprikák ne essenek szét, megkockáztatom, még picit roppanósak is maradhatnak.

Ha kész vagyok, üvegekbe merem, és késhegynyi nátrium-benzoátot szórok minden üveg tetejére.

Lezárom, majd két napig száraz dunsztban hagyom kihűlni.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Lilahagymalekvár

Lilahagymalekvár

Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg verziója létezik, most egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készítünk. Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül. Mi most egy olya fűszert választottunk, amiben kicsit mindből van, mégis egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése): ez a szegfűbors. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.
Lebbencsleves

Lebbencsleves

Az ősz kérlelhetetlenül a nyakunkon van, ilyenkor pedig jól esik a testet-lelket melengető leves. A lebbencsleves a szegény konyha jellegzetes étele, szépsége pont az egyszerűségében rejlik. Egyetlen dologra fordítsunk kiemelt figyelmet: az alapanyagok minősége: saját házi tésztámat használtam, nagyon jó minőségű paprikát és szalonnát.
Birsalmás bableves

Birsalmás bableves

Végre itt a birsalma szezon és nem csak birsalmasajt létezik. Készítsünk belőle egy igazi őszi levest! Szenzációsan feldobja a sima füstölt húsos bablevest.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.