
Latkesz
Számtalan fritter, vagyis „ropogós” recept került már fel az Ízes életre. Például a kukoricás fritternek külön ünnepnapja is van, aztán olvashattatok már „mindenre jó” alapreceptet, gombás verziót gombalevessel, hogy halmozzuk az élvezeteket, a karfiol alapú pedig kifejezetten meglepő változat. A klasszikusok klasszikusa viszont nem kap elég figyelmet, ez pedig a tócsni, röszti, tócsi, latkesz vagy burgonyaropogós.
Mostanában aktuális is lesz, mert közeleg a Hannuka, amikor olajban sült ételeket eszünk. Éppen ezért a hagyományos latkeszt készítettem el erre a mai jeles napra, mégpedig úgy, hogy akár egy teljes étkezésnek is megfeleljen: füstölt lazaccal, kapribogyóval, tejföllel. Így a krémes keveredik a ropogóssal, a luxus a mindennapival. Egyszerű, de nagyszerű.
Hozzávalók
4 személyre- 1 kg burgonya meghámozva
- 1 nagy vöröshagyma
- 10 dkg zsemlemorzsa vagy maceszliszt
- 2 nagy tojás felverve
- 1 ek. burgonyakeményítő (kukoricakeményítővel helyettesíthető)
- 1 tk. só (vagy ízlés szerint)
- ½ tk. bors
- olaj a sütéshez
- A tálaláshoz:
- füstölt lazac szeletek
- kapribogyó
- rukkola
- tejföl
- lila hagyma felkockázva
Elkészítés

Fotó: 123 RF
A burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és hideg vízbe áztatjuk. A vöröshagymát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd leszűrjük a krumplit, és a hagymával együtt gézbe, harisnyába, esetleg textilpelenkába kötjük. Alaposan kicsavarjuk, hogy minél szárazabb legyen.
Egy nagyobb serpenyőben elkezdjük melegíteni az olajat. Közben összekeverjük a hagymás burgonyát a zsemlemorzsával, a tojásokkal, a keményítővel, valamint a sóval és a borssal. Amikor az olaj már elég forró (ezt tesztelhetjük egy darabka latkesszel), 2-3 evőkanálnyi adagokat koronggá lapogatunk, és aranybarnára sütjük. (Ha nem akar összetapadni a ropogós, akkor keverjünk 1-2 tk. keményítőt a masszához, és próbálkozzunk újra.)
Az aranybarnára sült, ropogós latkeszeket papírtörlőre szedjük, tejföllel megkenve, füstölt lazaccal, rukkolával, kapribogyóval és lila hagymával tálaljuk.