Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Latkesz

Az amerikai fritter, azaz ropogós napra
2018. december 2.

Számtalan fritter, vagyis „ropogós” recept került már fel az Ízes életre. Például a kukoricás fritternek külön ünnepnapja is van, aztán olvashattatok már „mindenre jó” alapreceptet, gombás verziót gombalevessel, hogy halmozzuk az élvezeteket, a karfiol alapú pedig kifejezetten meglepő változat. A klasszikusok klasszikusa viszont nem kap elég figyelmet, ez pedig a tócsni, röszti, tócsi, latkesz vagy burgonyaropogós.

Mostanában aktuális is lesz, mert közeleg a Hannuka, amikor olajban sült ételeket eszünk. Éppen ezért a hagyományos latkeszt készítettem el erre a mai jeles napra, mégpedig úgy, hogy akár egy teljes étkezésnek is megfeleljen: füstölt lazaccal, kapribogyóval, tejföllel. Így a krémes keveredik a ropogóssal, a luxus a mindennapival. Egyszerű, de nagyszerű.

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 kg burgonya meghámozva
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 10 dkg zsemlemorzsa vagy maceszliszt
  • 2 nagy tojás felverve
  • 1 ek. burgonyakeményítő (kukoricakeményítővel helyettesíthető)
  • 1 tk. só (vagy ízlés szerint)
  • ½ tk. bors
  • olaj a sütéshez
  • A tálaláshoz:
  • füstölt lazac szeletek
  • kapribogyó
  • rukkola
  • tejföl
  • lila hagyma felkockázva

Elkészítés

 

Fotó: 123 RF

A burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és hideg vízbe áztatjuk. A vöröshagymát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd leszűrjük a krumplit, és a hagymával együtt gézbe, harisnyába, esetleg textilpelenkába kötjük. Alaposan kicsavarjuk, hogy minél szárazabb legyen.

Egy nagyobb serpenyőben elkezdjük melegíteni az olajat. Közben összekeverjük a hagymás burgonyát a zsemlemorzsával, a tojásokkal, a keményítővel, valamint a sóval és a borssal. Amikor az olaj már elég forró (ezt tesztelhetjük egy darabka latkesszel), 2-3 evőkanálnyi adagokat koronggá lapogatunk, és aranybarnára sütjük. (Ha nem akar összetapadni a ropogós, akkor keverjünk 1-2 tk. keményítőt a masszához, és próbálkozzunk újra.)

Az aranybarnára sült, ropogós latkeszeket papírtörlőre szedjük, tejföllel megkenve, füstölt lazaccal, rukkolával, kapribogyóval és lila hagymával tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Variáció bundás kenyérre

Variáció bundás kenyérre

Ünnepeljétek Horvát Sárával az amerikai french toast napot!
Vichyssoise

Vichyssoise

Sűrű, krémes leves hideg napokra.
3 az 1-ben reggeli

3 az 1-ben reggeli

Sára szuper ötletes reggelit sütött ki nektek hétfőre.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!