Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lassan sült fűszeres, sertés hasaalja

Adásban volt: 2015. március 4.
A recepthez tartozó videó
Igazi férfias vendégváró fogás, ha már az első randin nagyot akarunk dobbantani, mindenképpen készítsük el. Omlós hús ropogós bőrrel, kell ennél több?
2016. február 4.

Hozzávalók

2-3 adag
  • 2 kg-os szép sertés hasaalja
  • koriandermag
  • egész római kömény
  • egész köménymag
  • egész szegfűbors
  • egész édesköménymag
  • chili pehely
  • olívaolaj
  • 0,5 l alaplé
  • fél fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél

  • bors
  • 1 citrom

Elkészítés

Az alaplevet egy mélyebb tepsibe öntjük, és a hasaalját a bőrével lefelé belefektetjük. A hús mellé teszünk még egy fél fej vöröshagymát, négy gerezd fokhagymát a héjával együtt, és 2-3 babérlevelet. Az alaplevet – ízesítésétől függően – sózzuk és borsozzuk.

Az alufólia fényes felét lefelé fordítva – így az visszaveri  a hőt – a tepsit befedjük, és 130 fokra előmelegített sütőben, 2,5-3 órán keresztül sütve abáljuk.
A sütési idő vége előtt 10 perccel a húst kiemeljük, a bőrös felét beirdaljuk, és visszatesszük a lébe.

A páchoz a fűszermagokat egy száraz serpenyőben megpirítjuk, egészen addig, amíg erőteljesen illatozni nem kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és a chili pelyhet hozzászórva egy mozsárban durvára törjük.

Reszelt citromhéjat és citromlevet adunk hozzá. Vigyázzunk, hogy mag ne kerüljön bele!
A fűszerpasztát sózzuk, borsozzuk, és olívaolajjal összekeverjük.

A megabálódott hasaalját a fűszerpasztával mindkét oldalán alaposan bekenjünk, és az 1 cm magas alaplébe visszatesszük a tepsibe, ezúttal a bőrös felével felfelé.
180-190 fokra előmelegített sütőben max. 40 percig sütjük, folyamatosan ellenőrizve, nehogy megégjen. Közben a tetejét sós vízzel kenegetjük.

Melegen, krumpilpürével tálaljuk!

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kolbászos tojáskrém pohárban

Kolbászos tojáskrém pohárban

Stílusos verrine, azaz pohár "desszert" Harmath Csaba tojáskrémjével töltve.
Mi micsoda a disznótorosban? - Túlélő kalauz a döfés utánra

Mi micsoda a disznótorosban? - Túlélő kalauz a döfés utánra

Aki nem maga vág vagy vágat, annak egy ideje már érkeznek a rokonok disznótoros-pakkjai, de vajon mi van a csomagban? 10+1 alapfogalom a disznóvágás körül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.