Lassan sült fűszeres, sertés hasaalja

Hozzávalók
2-3 adag- 2 kg-os szép sertés hasaalja
- koriandermag
- egész római kömény
- egész köménymag
- egész szegfűbors
- egész édesköménymag
- chili pehely
- olívaolaj
- 0,5 l alaplé
- fél fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 babérlevél
- só
- bors
- 1 citrom
Elkészítés
Az alaplevet egy mélyebb tepsibe öntjük, és a hasaalját a bőrével lefelé belefektetjük. A hús mellé teszünk még egy fél fej vöröshagymát, négy gerezd fokhagymát a héjával együtt, és 2-3 babérlevelet. Az alaplevet – ízesítésétől függően – sózzuk és borsozzuk.
Az alufólia fényes felét lefelé fordítva – így az visszaveri a hőt – a tepsit befedjük, és 130 fokra előmelegített sütőben, 2,5-3 órán keresztül sütve abáljuk.
A sütési idő vége előtt 10 perccel a húst kiemeljük, a bőrös felét beirdaljuk, és visszatesszük a lébe.
A páchoz a fűszermagokat egy száraz serpenyőben megpirítjuk, egészen addig, amíg erőteljesen illatozni nem kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és a chili pelyhet hozzászórva egy mozsárban durvára törjük.
Reszelt citromhéjat és citromlevet adunk hozzá. Vigyázzunk, hogy mag ne kerüljön bele!
A fűszerpasztát sózzuk, borsozzuk, és olívaolajjal összekeverjük.
A megabálódott hasaalját a fűszerpasztával mindkét oldalán alaposan bekenjünk, és az 1 cm magas alaplébe visszatesszük a tepsibe, ezúttal a bőrös felével felfelé.
180-190 fokra előmelegített sütőben max. 40 percig sütjük, folyamatosan ellenőrizve, nehogy megégjen. Közben a tetejét sós vízzel kenegetjük.
Melegen, krumpilpürével tálaljuk!