Lassan párolt marhaszegy gerslirizottóval

Hozzávalók
- Marhaszegy:
- 50 dkg marhaszegy
- 2 db sárgarépa
- 1 db zeller
- szárzeller
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 db póréhagyma
- 2 dl vörösbor
- só, bors
- petrezselyem
- kakukkfű
- babérlevél
- 6 dl alaplé
- Gerslirizottó:
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- 20 dkg gersli
- 4 dl alaplé
- parmezán
- 5 dkg vaj
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés
Marhaszegy
Egy vastag aljú serpenyőt felmelegítünk, közben a nagyobb darabokra vágott húst sózzuk, borsozzuk. Sütés előtt a húsról leitatjuk a nedvességet, majd kevés olívaolajon, a forró serpenyőben körbepirítjuk a húsokat. Oldalanként 3-4 perc.
A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk majd elkészülési sorrendben a hús mellé rakjuk. Sárgarépea, zeller, vöröshagyma, majd rászórjuk a babérlevelet és a friss kakukkfüvet, a fokhagyma gerezdeket.
Felöntjük a vörösborral, amit először fedő nélkül elforralunk. Ha az alkohol már elfőtt belőle, felöntjük az alaplével és ha szükséges sózzuk.
Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten épp csak gyöngyözve pároljuk tovább. Legalább 3 órán keresztül.
A főzési idő vége felé, megszórjuk vékonyra vágott póréhagymával és szárzellerrel
Gerslirizottó
A felaprított vöröshagymát egy serpenyőben olívaolajon megdinszteljük. ráöntjük a gerslit és elkeverjük a dinsztelt hagymával, átmelegítjük. vigyázzunk nehogy megégjen!
Felöntjük a fehérborral és hagyjuk, hogy elpárologjon. Ezután öntjük csak rá a felmelegített alaplé első részletét. Megvárjuk, amíg az alaplevet magába szívja a gersli, akkor adjuk csak hozzá a következő adag alaplevet.
Mikor már majdnem megfőtt a gersli, hozzáadjuk a frissen reszelt parmezánt és a vajat. Elkeverjük és megszórjuk petrezselyemzölddel. Ekkor már ne főzzük!
