Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lassan párolt marhaszegy gerslirizottóval

Adásban volt: 2015. október 29.
A recepthez tartozó videó
Nagyon tartalmas, kiadós fogás, aminek elkészítésére sok időt, de kevés munkát kell szánnunk. A marhaszegy párolásához kell sok idő, a végeredmény pedig egy vörösboros omlós, ízgazdag költemény.
2015. október 29.

Hozzávalók

  • Marhaszegy:
  • 50 dkg marhaszegy
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db zeller
  • szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 2 dl vörösbor
  • só, bors
  • petrezselyem
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • 6 dl alaplé
  • Gerslirizottó:
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 20 dkg gersli
  • 4 dl alaplé
  • parmezán
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés

Marhaszegy

Egy vastag aljú serpenyőt felmelegítünk, közben a nagyobb darabokra vágott húst sózzuk, borsozzuk. Sütés előtt a húsról leitatjuk a nedvességet, majd kevés olívaolajon, a forró serpenyőben körbepirítjuk a húsokat. Oldalanként 3-4 perc.

A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk majd elkészülési sorrendben a hús mellé rakjuk. Sárgarépea, zeller, vöröshagyma, majd rászórjuk a babérlevelet és a friss kakukkfüvet, a fokhagyma gerezdeket.
Felöntjük a vörösborral, amit először fedő nélkül elforralunk. Ha az alkohol már elfőtt belőle, felöntjük az alaplével és ha szükséges sózzuk.
Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten épp csak gyöngyözve pároljuk tovább. Legalább 3 órán keresztül.

A főzési idő vége felé, megszórjuk vékonyra vágott póréhagymával és szárzellerrel

Gerslirizottó

A felaprított vöröshagymát egy serpenyőben olívaolajon megdinszteljük. ráöntjük a gerslit és elkeverjük a dinsztelt hagymával, átmelegítjük. vigyázzunk nehogy megégjen!
Felöntjük a fehérborral és hagyjuk, hogy elpárologjon. Ezután öntjük csak rá a felmelegített alaplé első részletét. Megvárjuk, amíg az alaplevet magába szívja a gersli, akkor adjuk csak hozzá a következő adag alaplevet.
Mikor már majdnem megfőtt a gersli, hozzáadjuk a frissen reszelt parmezánt és a vajat. Elkeverjük és megszórjuk petrezselyemzölddel. Ekkor már ne főzzük!

 

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Konfitált sertéscsülök roppanós párolt káposztával és burgonyával

Konfitált sertéscsülök roppanós párolt káposztával és burgonyával

Ferencz Gábor az Aria Hotel Budapest séfje egy igazi pasis fogás receptjét osztja meg velünk: omlós sertéscsülök roppanós káposztával.
Birsalmás marharagu

Birsalmás marharagu

Gyorsan elkészíthető, szaftos, fűszeres, gyümölcsös, keleti ihletésű marharagu.
Vörösboros marhapofa

Vörösboros marhapofa

A marhapofa egyrészt nagyon ízletes hús, másrészt míg elkészül - ami hosszú idő ugyan -, hozzá sem kell nyúlnunk. Tehát főzünk, és mégis van egy csomó szabadidőnk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?