
Laposhal mandulabundában
Hozzávalók
6 személyre- 5 evőkanál száraz fehérbor
- 2 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál apró kockára vágott mogyoróhagyma
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 babérlevél
- 5 evőkanál habtejszín
- 150g sózatlan vaj, hidegen, kockázva
- 3 evőkanál friss snidling, apróra vágva
- 1 teáskanál friss citromlé
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 175g (6 szelet) laposhal
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gömbnyi sózatlan vaj
- 4 evőkanál friss zsemlemorzsa
- 75g blansírozott mandula, darálva
- 1 evőkanál sózatlan vaj, megolvasztva
- 1 tojás, finoman felverve
Elkészítés
1. Először a vajmártást készítjük el: Egy kis serpenyőben, közepes fokozaton, keverjük össze a bort, az ecetet, a hagymát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Főzzük, amíg a folyadék elpárolog. Keverjük hozzá a tejszínt, és főzzük, amíg a felére sűrűsödik. Csökkentsük a hőfokot.
2. Kockánként adjuk hozzá a 150g vajat. Mindig akkor tegyük bele a következő kockát, ha az előző már teljesen elolvadt. Ne hagyjuk felforrni.
3. Egy finom szűrőn keresztül szűrve öntsük a szószt egy hőálló tálba. Keverjük hozzá a snidlinget, a citromlevet, a sót és a borsot. Állítsuk a tálat meleg vízben, hogy melegen tartsuk a szószt.
4. Kapcsoljuk be a grill funkciót a sütőn. Mossuk le a halszeleteket, majd sózzuk, borsozzuk.
5. Egy nagy serpenyőben, közepes fokozaton kezdjük el összemelegíteni az olívaolajat és a vajgömböt. Süssük meg a halszeletek mindkét oldalát 2-3 percig, amíg enyhén megbarnul és átsül. Tálcára téve 5 percig hűtsük.
6. Egy kis tálban keverjük össze a zsemlemorzsát, a mandulát és az olvasztott vajat. Kenjük meg a halszeleteket tojással, és szórjuk meg a mandulás keverékkel.
7. Grillezzük a halszeleteket 1-2 percig, amíg megbarnulnak. Tálaláskor tegyünk a vajmártásból a hal mellé a tányérra.
Forrás: allrecipes.co.uk