Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A legjobb köret tipp: lapított krumpli

Decemberben járunk, és már javában zakatolnak a fogaskerekek, hogy mi legyen a menü a karácsonyi asztalon. Kinek a hagyományos, kinek a kevésbé tradicionális: pulyka, hal, kocsonya, vagy egy új, egyelőre kipróbálatlan recept, amivel villantani szeretnél – legyen bármi, nekem van egy jó köret tippem, ami nagyon sok mindenhez illeni fog.
2016. december 1.

Hát itt van a Karácsony, itt van újra, de legalábbis decemberben járunk, és már javában zakatolnak a fogaskerekek, hogy mi legyen a menü a karácsonyi asztalon. Kinek a hagyományos, kinek a kevésbé tradicionális: pulyka, hal, kocsonya, vagy egy új, egyelőre kipróbálatlan recept, amivel villantani szeretnél – legyen bármi, nekem van egy jó köret tippem, ami nagyon sok mindenhez illeni fog.

Nem igényel semmilyen extra felszerelést, egyszerű elkészíteni, de jól variálható, teljesen a főételhez igazítható köret, ráadásul előre is elkészítheted, mert felmelegítve csak ropogósabb lesz. És, hogy mi ez? A lapított krumpli. Egyszerű főtt burgonya, amit aztán fogsz, és egy tepsin kilapítasz a tenyereddel, alaposan meglocsolod zsiradékkal (kacsazsírban sütve még ropogósabbra sül), és jó pirosra sütöd. Persze közben megszórhatod zöldfűszerekkel, parmezánnal, meglocsolhatod csípős- vagy szójaszósszal, megforgathatod fokhagymasóban, vagy rásüthetsz sajtot, hogy főételként is fogyaszthasd. Kár is tovább bonyolítani, nincs is mit, ez ennyire egyszerű.

Én nem csak azért szeretem, mert sokféle ételhez illik, hanem azért is, mert én a villantós karácsonyi menü készítők táborát gyarapítom, és ezt a köretet akkor is el tudom készíteni egy nappal előbb, ha a sütőt Szenteste előtt lefoglalja minden más. Ez elálldogáll a tepsin a kacsazsírban, akár szobahőmérsékleten is, és másnap ugyanolyan finom, ha 5 percre beteszem a grill alá tálalás előtt.

Hozzávalók

  • 1 kg kisebb burgonya
  • só, bors
  • 4-6 evőkanál (olvasztott) zsiradék vagy olaj
  • ízlés szerint egyéb fűszerek

Elkészítés

A megmosott, ledörzsölt, héjas burgonyákat hideg, sós vízben tedd fel főni, a sütőt pedig melegítsd elő 210ºC-ra. Mérettől függően a krumpli forrás után 8-10 perccel már pont eléggé átfő, le is szűrheted. Közben 2 evőkanálnyi zsiradékkal kend meg a sütőpapírral bélelt tepsit, szórd meg sóval és borssal is (erre azért van szükség, hogy ne kelljen menet közben forgatni), majd rendezd rá a krumplikat, és mindegyiket egyesével a tenyereddel lapítsd ki. Kifejezetten kielégítő érzés, amikor egyszer csak reccsen egyet, és kilapul. Locsold meg a maradék zsiradékkal, majd sózd borsozd, és told be a sütőbe. 45 perc, de lehet akár 35 is, és kész!

fullsizerender

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Villámvacsora: citromkrémes spagetti

Villámvacsora: citromkrémes spagetti

De még mennyire, hogy megfér egymással, egy tányéron a spagetti és a citrom.
Májjal töltött padlizsán és zöldfűszeres joghurt

Májjal töltött padlizsán és zöldfűszeres joghurt

A közkedvelt muszaka roma verziója: rizses csirkemájjal töltve. Zöldfűszeres joghurttal a tökéletes ebéd!
Roppanós, fűszeres paradicsomos káposzta

Roppanós, fűszeres paradicsomos káposzta

Ez a paradicsomos káposzta nem az a paradicsomos káposzta, amit a menzákról ismerünk. Ez roppan, finoman fűszeres, paradicsomos és nagyon finom!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!