Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kuglóf fehér csokival és tárkonyos meggyraguval

2016. szeptember 9.

Hozzávalók

  • 250 g finomliszt
  • 2 db nagyobb méretű tojás
  • 350 g cukor
  • 1 dl olaj
  • 100 g jó minőségű holland kakaópor
  • 1 evőkanál méz
  • 2,5 dl zsíros tej
  • 6 g szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 vaníliarúd belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • Fehércsokoládé ganache:
  • 220 g fehércsokoládé
  • 100 ml zsíros habtejszín
  • Tárkonyos meggyragu:
  • 20 dkg magozott meggy
  • 5 dkg cukor
  • 3-4 levél friss tárkony
  • csipetnyi szecsuáni bors
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl száraz vörösbor

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A száraz hozzávalókat mérjük ki egy tálba. Robotgép segítségével habosítsuk ki kissé a tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tejet, az olajat, a vaníliaaromát és végül a mézet. Ha vaníliarudat használunk, akkor az is ennél a résznél menjen bele. Egy éles kés segítségével felezzük el a rudat, majd kaparjuk bele a magjait. Ha ez meg van, vegyük lassabb fokozatra a robotgépet és adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Ahogy homogén masszát kapunk, készen is van a tésztánk. Öntsük kivajazott, lisztezett kuglóf formába a masszánkat és süssük 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. 

Fehércsokoládé ganache:

 Egy fém tálba tördeljük bele a fehér csokoládét és tegyük félre. A tejszínt tegyük fel forrni, mikor már elkezd feljönni, vegyük le a tűzről és öntsük rá a csokoládéra. Hagyjuk 1 percig állni, majd jól keverjük el. Hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt ráöntjük a kuglófra.

Tárkonyos meggyragu:

A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a magozott meggyet. A tárkony levelet finomra vágjuk és ezt is beletesszük a meggyfőzetbe, majd megfűszerezzük a borssal és hozzáöntjük a vörösbort. Hagyjuk alacsony lángon rotyogni. Addig a keményítőt egy kevés hideg vízzel keverjük ki és végül sűrűsítsük be vele a főzetünket. Pár percig még főzzük a keményítővel, majd levesszük a tűzről és hagyjuk addig hűlni, míg be nem tudjuk tenni a hűtőbe.

Desszert összeállítása:

A langyos kuglófot nyakon öntjük a még meleg csokiszósszal és a hideg meggyraguval tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Minikuglóf

Minikuglóf

Az eredeti, csokoládédarabokkal és dióval töltött belga csokoládéba mártott császárkuglóf mini, vendégváró változata.
Békebeli márványkuglóf gluténmentesen

Békebeli márványkuglóf gluténmentesen

Akár húsvétra is elkészíthetjük ezt a márványos kuglófot. Semmivel sem bonyolultabb gluténmentes lisztből, így az arra érzékenyek is nyugodtan élvezhetik a süteményes pillanatokat.
Citromos húsvéti kuglóf

Citromos húsvéti kuglóf

Illatos kuglóf a húsvéti asztalra? Nem is hinnénk mennyire egyszerű, alig kell hozzá pár alapanyag.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?