
Kuglóf fehér csokival és tárkonyos meggyraguval
Hozzávalók
- 250 g finomliszt
- 2 db nagyobb méretű tojás
- 350 g cukor
- 1 dl olaj
- 100 g jó minőségű holland kakaópor
- 1 evőkanál méz
- 2,5 dl zsíros tej
- 6 g szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 vaníliarúd belseje vagy 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- Fehércsokoládé ganache:
- 220 g fehércsokoládé
- 100 ml zsíros habtejszín
- Tárkonyos meggyragu:
- 20 dkg magozott meggy
- 5 dkg cukor
- 3-4 levél friss tárkony
- csipetnyi szecsuáni bors
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 dl száraz vörösbor
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A száraz hozzávalókat mérjük ki egy tálba. Robotgép segítségével habosítsuk ki kissé a tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tejet, az olajat, a vaníliaaromát és végül a mézet. Ha vaníliarudat használunk, akkor az is ennél a résznél menjen bele. Egy éles kés segítségével felezzük el a rudat, majd kaparjuk bele a magjait. Ha ez meg van, vegyük lassabb fokozatra a robotgépet és adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Ahogy homogén masszát kapunk, készen is van a tésztánk. Öntsük kivajazott, lisztezett kuglóf formába a masszánkat és süssük 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
Fehércsokoládé ganache:
Egy fém tálba tördeljük bele a fehér csokoládét és tegyük félre. A tejszínt tegyük fel forrni, mikor már elkezd feljönni, vegyük le a tűzről és öntsük rá a csokoládéra. Hagyjuk 1 percig állni, majd jól keverjük el. Hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt ráöntjük a kuglófra.
Tárkonyos meggyragu:
A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a magozott meggyet. A tárkony levelet finomra vágjuk és ezt is beletesszük a meggyfőzetbe, majd megfűszerezzük a borssal és hozzáöntjük a vörösbort. Hagyjuk alacsony lángon rotyogni. Addig a keményítőt egy kevés hideg vízzel keverjük ki és végül sűrűsítsük be vele a főzetünket. Pár percig még főzzük a keményítővel, majd levesszük a tűzről és hagyjuk addig hűlni, míg be nem tudjuk tenni a hűtőbe.
Desszert összeállítása:
A langyos kuglófot nyakon öntjük a még meleg csokiszósszal és a hideg meggyraguval tálaljuk.
