Krumplinudli friss szilvával édes morzsában és Fűszeres szilvaleves
2016. október 11.Hozzávalók
- Szilvaleves:
- 50 dkg szilva
- 5 dkg vaj
- fahéj
- szegfűszeg
- só
- chili
- csillagánizs
- 1 citrom leve és héja
- 3 ek. méz
- 1 doboz vaníliafagyi
- Krumplinudli:
- 50 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 3 tojássárgája
- 50 dkg szilva
- 5 dkg vaj
- só
- 1 zacskó édes keksz
- fahéj
- szegfűszeg
- chili
- csillagánizs
- 1 citrom leve és héja
- 3 ek. méz
Elkészítés
Szilvaleves:
1. A szilvát vágjuk félbe és magozzuk ki, adjunk hozzá két kanál mézet, fahéjat és őrölt szegfűszeget. Hagyjuk kicsit állni.
2. Tegyük át egy lábasba, adjunk hozzá vajat (de csak ha melegen akarjuk tálalni), és ízesítsük csillagánizzsal és egy kevés chilivel, majd öntsük fel vízzel.
3. 10 percig főzzük, majd a csillagánizst vegyük kis és turmixoljuk össze. Ahhoz, hogy selymes legyen a leves, szűrjük át.
4. Vaníliafagyival és néhány szem egyben hagyott fűszeres szilvával tálaljuk.
Krumplinudli:
1. Főzzük meg egyben, héjában a krumplit, és még langyosan reszeljük le, de tésztává alakítása előtt hagyjuk teljesen kihűlni. (ha nem így teszünk, sokkal több lisztet kell adnunk a tésztához)
2. Adjunk hozzá egy tojássárgáját, csipet sót és kevés lisztet (fele-fele arányban (réteslisztet és finomlisztet), amennyi éppen szükséges a lágy tésztaállaghoz.
3. Formázzuk rudakká, majd vágjuk kisebb darabokra, és főzzük kis sós vízben.
4. Közben a szilvákat magozzuk ki, és mézzel, szegfűszeggel, valamint fahéjjal ízesítsük meg, hagyjuk állni egy darabig,
5. Egy serpenyőben olvasszunk vajat, erre szedjük át a megfőtt nudlikat, és kicsit forgassuk össze, nem baj, ha kicsit megpirulnak a nudlik.
6. Közben a szilvát is forgassuk meg egy serpenyőben, hogy átmelegedjen, az édes kekszet pedig törjük morzsává.
7. Tálaláskor a nudlit tegyük alulra, rá a fűszeres szilvát, a tetejére pedig a morzsát.
