
Krémes zöldborsófőzelék falafelgolyóval
A klasszikus zöldborsófőzelék növényi alapú hozzávalókból elkészítve is nagyon finom és gyors étel, amit ez esetben a házi készítésű csicseriborsó fasírtok tesznek teljessé.
Hozzávalók
2 adaghoz- Főzelék:
- 50 dkg zsenge zöldborsó
- 25 dkg sárgarépa
- 0,5 l víz
- himalája só ízlés szerint
- 2 ek. adalékanyagoktól mentes ételízesítő
- 2 dl rizstejszín
- 2 ek. kókuszliszt
- Falafel:
- 10 dkg puhára párolt csicseriborsó
- 2 ek. csicseriborsóliszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. aprított petrezselyem
- himalája só ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 ek. őrölt római kömény
- ½ mokkáskanál sütőpor
- 10 dkg kókuszolaj
Elkészítés
A falafel hozzávalóit a liszt kivételével aprítógépbe tesszük, és teljesen homogén állagúra aprítjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet is, hogy jól formázható masszát kapjunk. Letakarva egy órát pihentetjük.
A zöldborsót és a megpucolt, felkarikázott sárgarépát egy főzőedénybe tesszük, majd felöntjük éppen annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízlés szerint sózzuk és ételízesítővel ízesítjük. Fedő alatt közepes lángon kb. 15 percig főzzük.
Ha megpuhultak a zöldségek, a zöldborsó felét turmixgépbe kanalazzuk, majd a rizstejszín és a kókuszliszt hozzáadásával krémesre turmixoljuk. Visszaöntjük az edénybe, alaposan elkeverjük, és 3-4 perc alatt alacsony lángon főzve besűrítjük a főzeléket.
A falafel masszájából golyókat formázunk, majd felforrósított kókuszolajban aranybarnára sütjük őket. Konyhai törlőkendőn lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot.
Az elkészült borsófőzeléket a roppanósra sült falafelgolyókkal tálaljuk, végül megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel.