Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Krémes káposztapüré kakukkfüves mázban pirított laskagombával

Szuper-egészséges és baromi finom.
2016. december 3.

A „kale” a kelkáposzta egy közeli rokona, amelyet az utóbbi esztendőkben nagyon felkaptak a menő kajablogok és tévés szakácsok – szokás „superfoodnak” nevezni, van, aki kenyér helyett fogyasztja nyersen, afféle szendvics alapként, és persze akadnak olyan renitensek, mint én, akik mindenféle krémek, szószok, és raguk alapjaként gondolnak rá. Akárhogy is, szuper-egészséges, és baromi finom. Nem mindig és nem mindenhol könnyű hozzájutni, de kelkáposztával, illetve gyakorlatilag bármilyen zöld levéllel remekül helyettesíthető ebben a receptben – én még ruccolával is készítettem, szem nem maradt szárazon, vagy pocak éhesen. A szerecsendió és a zöld levelek házassága a mennyekben köttetett, a kakukkfű és a laska gomba pedig olyan ízharmóniát alkot, hogy azonnal beindítja a „foodie” fantáziát, milyen mesés fogások készülhetnek még ezekből a friss, illatos hozzávalókból. Íme a 21. század kelkáposzta, spenót, vagy sóska főzeléke, alaposan „felpimpelve”…

Hozzávalók

1 főre
  • 2 nagy marék „kale”, vagy kelkáposzta, esetleg spenót, vagy sóska, ám ezek keveréke is remek szolgálatot tesz
  • 4 evőkanálnyi (kb 50 gramm) tofu, lehetőleg puha „silken tofu”, ám a hagyományossal is működik a dolog (szója allergiások a tofu helyett használhatnak pár órára vízbe áztatott, majd lecsepegtetett kesudiót is)
  • 1/3 csészényi (kb 70 ml) kókuszkrém vagy kókusztej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • negyed vöröshagyma
  • Néhány ágacska kakukkfű (vagy fél kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű)
  • 3 db laskagomba
  • 3 evőkanál száraz fehérbor
  • 1 kiskanál agavé vagy juharszirup
  • pár csepp balzsamecet
  • olívaolaj

  • bors
  • szerecsendió

Elkészítés

1. A zöld leveleket alaposan megmosom a kale-ből kitépem a keményebb ereket. A fokhagymát és hagymát apróra vágom.

2. Egy serpenyőbe olívaolajat löttyintek, és ha már forró, mehet bele a hagyma, fokhagyma, majd kis pirulás után az apró cafatokra tépkedett levelek. Ezt is pirítom picit, sózom, borsozom, és ha már nagyon sistereg, felöntöm a fehérborral, lejjebb veszem a hőt, és fedő alatt párolom 2-3 percen át.

3. Közben kézbe kapom a botmixeremet, és a tofut, kókusztejet, és egy egész pici csipet szerecsendiót sima krémmé keverem, majd a megpuhult zöld levelekre öntöm. Alaposan megkavarom, és még egy percen át alacsony lángon forralom – ha túl sűrű, adok hozzá még egy kis kókusztejet, vagy a bor felét.

4. A laskagomba következik: megfosztom a szivacsos törzsétől, egy másik serpenyőben olívaolajat hevítek, és mikor már serceg, ha hozzáérintem a gombát, elhelyezem a „kalapokat” úgy, hogy kényelmesen legyen helyük sisteregni. Sózom, borsozom, majd mikor már fényesedik a tetejük és pöndörödik a szélük, mehet rá az agavé szirup, a pár csepp balzsamecet, a maradék bor, és a kakukkfű. Fél perc alatt összesütöm, de nem hagyom, hogy petyhüdt és szottyos legyen – akkor jó, ha megpirult, de még tartja a formáját.

5. A zöldséges krémre helyezem a gombafejeket, majd kakukkfű ágacskával tálalom – csodás tunkolni való, ropogós rozskenyérrel, de tészta szószként is remek, sőt, „bianco”, azaz paradicsomszósz nélkül készülő pizzák toppingjaként is lélegzetelállítóan finom.

 

Fotó: Salamon Sára

Fotó: Salamon Sára

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Ropogósra sült paprikás csirke petrezselymes galuskával és uborkasalátával

Ropogósra sült paprikás csirke petrezselymes galuskával és uborkasalátával

Megszokott ízek és ismerős alapanyagok, picikét másképp, a változatos szombatok érdekében.
Disznótoros, almás vendégváró falat

Disznótoros, almás vendégváró falat

Ha már unjuk a hajnali, hidegben álldogálós disznóvágást, íme itt egy francia ihletésű, elegáns disznótoros. A véreshurka titkos élete a zöldalmával.
Pácolt tarja csípős káposztasalátával

Pácolt tarja csípős káposztasalátával

A gyorsan elkészíthető, pikáns pác teszi különlegessé a tarjacsíkokat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!