Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Krémes gyümölcszselé (gluténmentes)

Látványos, gyors, sütés nélküli gyümölcsös desszert. Használjunk hozzá szilikonos muffinformát, és zselatin helyett készítsük agar-agarral.
2016. július 15.

Hozzávalók

  • A gyümölcsös réteghez:
  • 15 dkg friss vagy fagyasztott piros gyümölcs vegyesen
  • 1 teáskanál agar-agar por
  • 2½ dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • ½ citrom leve és reszelt héja
  • A krémes réteghez:
  • ½ vaníliarúd
  • 1 dl tej
  • 1½ dl tejszín
  • 20 dkg natúr joghurt
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál agar-agar por
  • 5 evőkanál víz
  • Az összeállításhoz kb. 4 evőkanál eper-vagy málnalekvár

Elkészítés

A szilikonos muffintepsi 12 mélyedésében elosztjuk a gyümölcsöt.

A krémes réteghez a vaníliarudat felhasítjuk, a magjait és a rudat is egy lábosba tesszük a tejjel. Forrpontig melegítjük, majd lefedjük, félretesszük 30 percre.

Közben megcsináljuk a gyümölcsös réteget: egy kis lábosba mérjük az agar-agar port, hozzáadjuk a vizet, a cukrot, a fél citrom levét és reszelt héját, és az egészet 4-5 perc alatt összeforraljuk. Kicsit kihűtjük, de még melegen elosztjuk a gyümölcsökön.

Visszatérünk a krémes réteghez. A vaníliás tejhez adjuk a tejszínt, a joghurtot és a cukrot, és összemelegítjük az egészet. Közben a gyümölcsös réteghez használt lábosba beletesszük az agar-agar port, hozzáadunk 4 evőkanál (60 ml) vizet, és az egészet 1-2 perc alatt összeforraljuk. Szűrőn át hozzáadjuk a vaníliás-joghurtos folyadékot, és az egészet kézi habverővel kevergetve finoman összemelegítjük.

Ha a gyümölcsös réteg megszilárdult, elosztunk rajta 1-1 teáskanál lekvárt, majd a vaníliás-joghurtos krémet.

Tálalásig hűtőben tartjuk. Ha megszilárdult, a formákat megmozgatva könnyedén ki tudjuk fordítani.

Az egészséges zselésítő: agar-agar

Mi ez? Azt, hogy a zselatinban valójában mi van, ne akarjuk tudni. Ám az agar-agar esetén nyugodtak lehetünk: tengeri vörösmoszatokból nyerik, és a japán és kínai konyhában évszázadok óta használják zselésítésre. Tökéletesen tiszta, és eredendően gluténmentes.

Miért egészséges? Mert kalciumban, vasban és élelmi rostban nagyon gazdag, márpedig ezekből egy lisztérzékenynek különösen sokra van szüksége.

Hogyan használjuk? Kevesebb kell belőle, mint a zselatinból, ezért használjunk hozzá mérőkanalat, és mindig pontosan tartsuk be a receptben megadott mennyiséget, mert különben kőkemény zselét fogunk kapni. Nehezebben olvad, mint a zselatin, ezért nyári partikra tökéletes alapanyag!

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes málnás tiramisu

Gluténmentes málnás tiramisu

Az üdítően savanykás málna és a krémes mascarpone nagyszerűen passzolnak ebben az édességben. Akárhány főre is terveztük, biztos, hogy adjunk hozzá még párat, abbahagyni nem egyszerű.
Joghurtos, citromos szelet (gluténmentes)

Joghurtos, citromos szelet (gluténmentes)

Habár a tészta karakteréhez sokat hozzátesz az olívaolaj intenzív íze, ám ha valakinek ez túl sok, nyugodtan cserélje le olvasztott vajra vagy más, semlegesebb ízű olajra.
Meggyes rácsos (gluténmentes)

Meggyes rácsos (gluténmentes)

Ha van egyértelműen klasszikus nyári sütemény, akkor a meggyes rácsos egészen biztosan közéjük tartozik. És azonnal kezdhetjük is a következőt. Ezúttal gluténmentes változatban készítjük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!