
Krémes, gyümölcsös pite
Amíg a vasárnapi ebéd elkészül addig a gyümölcsös, krémes pitére is biztosan van idő, egyszerűen, gyorsan kész, és abbahagyhatatlan.
2015. augusztus 23.
Hozzávalók
- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- egy csipet só
- 2 evőkanál darált mandula
- vaníliarúd
- egy kevés tejföl
- A krémhez:
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 2 evőkanál méz (vagy agavé szirup)
- 1,5 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál darált mandula
- 50 dkg gyümölcs (meggy, nektarin, ribizli, stb.)
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, mégpedig úgy, hogy a vajat olvasztott, kihűtött formában adom a száraz anyagokhoz. Ha esetleg nem akarna összeállni a tészta, adjunk hozzá egy kevés tejfölt, de csak annyit, amennyitől gombóccá tudjuk formálni a tésztát.
Egy megfelelő méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral. (21×21 centis sütőforma vagy 22-24 centis kerek gyümölcstorta forma is ideális.) Sütőpapírok között nyújtjuk ki a tésztát, és rögtön azzal be is emelhetjük a formába, amin nyújtjuk. Már nyújtás közben peremet képezünk a süteménynek, hogy legyen, ami megtartja a krémet. A tésztára sütőbabot szórunk, és 175 fokos sütőben 15 percig elősütjük.
Közben a krém hozzávalóit – a darált mandula kivételével – krémmé keverjük. Amikor letelt az elősütési idő, a babot eltávolítjuk a tésztáról, a marék mandulát viszont beleszórjuk a tésztába, hogy kicsit felszívja a krém nedvességét, beleöntjük a krémet, kirakjuk a megtisztított meggyel és áfonyával,vagy barackkal, stb. visszatesszük a formát a sütőbe, és még 30 percig sütjük.
Megosztom barátaimmal