Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kossuth-kifli

Ünnepeljünk ma ezzel a klasszikus süteménnyel!
2019. március 15.

Március 15-ére mi mással is készülhettem volna nektek, mint Kossuth-kiflivel. A recept Palugyay Jakabtól, a pozsonyi Vasforrás étterem szakácsától származik. A vendéglő az országgyűlési képviselők törzshelye volt, mind nagyon szerették a diós és a mákos kifliket. Kossuth Lajos kedvence pedig a mandulás változat volt, ezért nevezte el róla a vendéglős Kossuth-kiflinek.

Hozzávalók

egy közepes méretű tepsihez
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor + 1 evőkanál
  • fél biocitrom lereszelt héja
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg mandula*

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük.

A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a 20 dkg cukorral és a citromhéjjal. Apránként hozzáadagoljuk a puha, felkockázott vajat, kihabosítjuk.

A sütőport összekeverjük a liszttel, a masszához adagoljuk, simára keverjük. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk úgy, hogy kb. 1 cm magas legyen. A mandulát és/vagy diót durvára aprítjuk, összekeverjük az egy evőkanál cukorral, majd egyenletesen a tészta tetejére szórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, hagyjuk kicsit pihenni, majd óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt tésztából nagyobb méretű pogácsa szaggatóval (vagy egy pohár szájával) holdakat szaggatunk ki.

Tipp: A tészta feleslegét aprítsuk össze, és használjuk fel pohárkrémekhez.

*A klasszikus receptben, de finom dióval vagy dió-mandula keverékkel is, én ez utóbbival készítettem.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mindent bele pulykasaláta

Mindent bele pulykasaláta

Így nem unalmas a natúr sült hús!
Fekete-erdő süti

Fekete-erdő süti

Egy kis csavarral, túrósan.
Gombás-káposztás sült tészta

Gombás-káposztás sült tészta

Maradék káposztából laktató főétel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.