
Kossuth-kifli
Március 15-ére mi mással is készülhettem volna nektek, mint Kossuth-kiflivel. A recept Palugyay Jakabtól, a pozsonyi Vasforrás étterem szakácsától származik. A vendéglő az országgyűlési képviselők törzshelye volt, mind nagyon szerették a diós és a mákos kifliket. Kossuth Lajos kedvence pedig a mandulás változat volt, ezért nevezte el róla a vendéglős Kossuth-kiflinek.
Hozzávalók
egy közepes méretű tepsihez- 4 tojás
- 20 dkg cukor + 1 evőkanál
- fél biocitrom lereszelt héja
- 20 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
- 20 dkg liszt
- 10 dkg mandula*
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük.
A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a 20 dkg cukorral és a citromhéjjal. Apránként hozzáadagoljuk a puha, felkockázott vajat, kihabosítjuk.
A sütőport összekeverjük a liszttel, a masszához adagoljuk, simára keverjük. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk úgy, hogy kb. 1 cm magas legyen. A mandulát és/vagy diót durvára aprítjuk, összekeverjük az egy evőkanál cukorral, majd egyenletesen a tészta tetejére szórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, hagyjuk kicsit pihenni, majd óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt tésztából nagyobb méretű pogácsa szaggatóval (vagy egy pohár szájával) holdakat szaggatunk ki.
Tipp: A tészta feleslegét aprítsuk össze, és használjuk fel pohárkrémekhez.
*A klasszikus receptben, de finom dióval vagy dió-mandula keverékkel is, én ez utóbbival készítettem.