Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Körtés-tökös pite

Ha ősz, akkor tök. Tök sósan, tök édesen, de a krémlevest már mindenki unja, csak úgy simán bedobni a sütőbe meg tök snassz. Mit kezdjünk hát a tökkel? Először is süssünk belőle pitét: körtével, fahéjjal, dióval és roppanós tésztával, örüljünk a fűszeres süti illatnak és élvezzük az utolsó őszi napsugarakat.
2015. szeptember 29.

Hozzávalók

  • 30 dkg vaj
  • 45 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 40 dkg hámozott, kockázott sütőtök
  • 40 dkg hámozott, kockázott körte
  • 5 dkg dió
  • 3 ek cukor
  • 1 kk fahéj
  • 1 csipet só

Elkészítés

A hideg vajból kiveszek egy kanálnyit és félreteszem. A maradékot összedolgozom a liszttel, tojással, sóval és egy evőkanál cukorral. Nagyon fontos, hogy nem szabad túl sokáig gyúrni, amint tésztává állt össze, lefedem fóliával és beteszem a hűtőbe.  

A félretett vajon közepes lángon egy serpenyőben 15 percig párolom a tököt, nem kell teljesen puhára főzni. Hozzáadom a felkockázott körtét, két kanál cukrot, a fahéjat és a diót.

A tésztát egyharmad-kétharmad arányban elosztom. A nagyobb darabot nagyjából kör alakúra nyújtom (én két réteg sütőpapír között szoktam) és kibélelem vele a kb. 30 centis sütőformám. Beleteszem a gyümölcsös keveréket és a maradék tésztával bevonom a tetejét. Megkenjük a tészta tetejét tojással és közepes hőfokon kb. 35 perc alatt készre sütjük. 

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Fordított paradicsomos pite

Fordított paradicsomos pite

A tarte tatint sós változata, napérlelte paradicsommal és házi készítésű tésztával. Grillezett húsok, halak, sajtok mellé köretként, de akár magában is tökéletes fogás.
Buffalo csirkeszárnyak

Buffalo csirkeszárnyak

Nagyon kevés - és nem is drága - alapanyag kell hozzá, nem igényel sok munkát és azok is örömmel rágcsálják, akik kevésbé esznek csontos, vagy zsírosabb húsokat. Nem mellesleg pedig sokkal kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint a bő olajban sült változata.
Ajvár

Ajvár

Egyszerű, letisztult recept, óriási ízek. Készítsünk akár minden héten egy nagyobb adagot belőle, biztosan elfogy, hiszen szuper lehet vendégváró mártogatósnak, rögtönzött vacsorának vagy tízórainak is kenhetjük két kenyér szelet közé.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.