Körtés paszternákleves

Hozzávalók
- 5 db körte
- 2-3 db paszternák
- 10 dk vaj
- 1 liter alaplé
- 2 db szegfűszeg
- cukor
- só
Elkészítés
A vajat felolvasztjuk egy lábosban ,közben meghámozzuk a paszternákot. A végeit ne vágjuk le teljesen, csak hámozzuk meg. Vágjuk fel nagyjából egyforma darabokra és rakjuk az olvasztott vajba. Enyhén pirítsuk le.
A körtéket vágjuk fel és szedjük ki a magházat, hámozni nem is kell. Dolgozzunk viszonylag gyorsan, nehogy a körte megbarnuljon. Ha feldaraboltuk, ez is mehet a dinsztelődő paszternákra a szegfűszeggel együtt.
Mikor már a körte is puhára párolódott, felöntjük az alaplével.
Ha a paszternák is teljesen megpuhult, egy botmixerrel pürésítjük a levest. Ha akarjuk egy szűrőn még egyszer átszűrhetjük, hogy biztosan ne maradjon benne egész paszternák.
Ha szükséges ízesíthetjük még cukorral és sóval.
Tálaláskor egy szelet körtét csíkozzunk fel és erre merjük a levest.
