Körte Szép Heléna módra

Hozzávalók
4 személyre- 4 szép, érett körte
- fél citrom leve
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 5 dl víz
- fehérbor
- fahéj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 1 ek. vaj
Elkészítés
Az egész körtéket zöldséghámozóval hámozzuk meg, úgy, hogy egyben maradjanak, és a száruk is megmaradjon. Egy éles késsel óvatosan vágjuk ki a magházukat, félbevághatjuk a körtéket, ha úgy könnyebb. Azonnal dörzsöljük be a citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A vizet forraljuk fel a vanília magjával és a cukorral, 1-2 percig forraljuk, majd vegyük le a lángot alacsony hőfokra. A sziruphoz adhatunk fehérbort, fahéjat, citromhéjat. Állítsuk a lábasba a körtéket, fedjük le, és kis lángon főzzük meg a körtéket, úgy, hogy megpuhuljanak, de ne főjenek szét. Ez a körte fajtájától függően kb. 10-15 perc. Hagyjuk teljesen kihűlni (előző nap is elkészíthető). A csokoládéöntethez az étcsokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg, keverjük hozzá a tejszínt és a vajat. A körtékre csurgassuk rá a forró csokoládét, tálaljunk mellé vaníliafagylaltot.