
Korianderes, mustáros lencsesaláta
Hétköznapokon se feledkezzünk meg a lencséről. Ez a saláta önálló vacsoraként is megállja a helyét. Miért ne lehetne egy sült körete vagy a vendégváró asztal része. Jó időben pedig a piknikkosár elengedhetetlen alkotóeleme. Porciózzuk jól zárható dobozokba, már csak egy villa kell hozzá és hanyatt dőlve süttethetjük magunkat a napon. Tavaszváró saláta következik.
2016. január 13.
Hozzávalók
- 25 dkg apró szemű lencse (pl. puy-i vagy berry-i fajta)
- 6-8 szem gyöngy- vagy mogyoróhagyma (helyettesíthető 1 fej vöröshagymával)
- 2,5 ek magos mustár
- 3 ek mézes ecet (vagy fehérborecet és némi méz)
- 8 ek extra szűz olívaolaj
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 csokor koriander
Elkészítés
A lencsét háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Ezalatt meghámozzuk gyöngyhagymákat és apró kockákra vágjuk, két-három nagy csipet sóval megszórjuk és állni hagyjuk. Pár perc után hozzákeverjük a mustárt és az ecetet, majd amikor simára keveredtek, az olajjal is homogénné keverjük.
Amikor a lencse megpuhult leszűrjük és még forrón az öntetbe forgatjuk. Megvárjuk, míg kihűl, ekkor tépkedjük hozzá a megmosott koriander levélkéit. Sózzuk, ha szükséges és őröljünk rá borsot.
Megosztom barátaimmal