
Konyhasuli franciául: Kagyló tengerészné módra (Moules Marinière)
Hozzávalók
- 2 kg fekete kagyló
- 10 dkg vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 csokor petrezselyem
- bors
Elkészítés
Egy kagyló főzésre alkalmas edényben az apróra vágott vöröshagymát a vaj felén dinszteljük meg. Öntsük rá a fehérbort, adjuk hozzá a kagylókat, a felaprított petrezselymet. Egyszer kétszer keverjük át, majd fedjük le az edényt néhány percre, amíg a kagylók kinyílnak. Ezután a főzőlevet öntsük át egy másik edénybe, forraljuk fel. Húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a vaj másik felét, sózzuk, borsozzuk. Majd öntsük a mártást a kagylókra, szórjuk meg petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.
Tudtad?
1.Ha nem tisztított kagylókat veszünk a halasnál, akkor minden esetben először kaparjuk le róluk a köves növénymaradványokat. Ezután még folyó víz alatt is jó alaposan mossuk meg őket egy körömkefe segítségével.
2.Az északi régióból származó étel, de még vita tárgyát képezi, hogy mennyiben vették át a Belgáktól. A kagyló, akárcsak az osztriga szintén érzékeny étel, ha már nem jégen tartják, csupán a hűtőben szép lassan kinyílik, ha mégsem, az is előfordulhat, hogy már nem él. Egy hazafi akár két kilót is meg tud belőle enni egy ültő helyében.