Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konyhasuli franciául: Fokhagymakrémleves (Soupe a l'ail)

Réges régen ismert, a mediterrán régióból származó leves, a provánszi konyha egyik jellegzetessége a szegények asztaláról került szép lassan egyre szebb terítékekre. Rajongóit csak megerősítette, amikor 1858-ban Louis Pasteur bizonyította a fokhagyma antiszeptikus tulajdonságait.
2016. július 5.

Hozzávalók

  • 10 dkg szikkadt kenyér
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 l húsleves
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tojás

Elkészítés

Egy fazékban öntsünk olívaolajat, amikor az már kellően meleg – de még nem túl forró, mert a fokhagyma könnyen megég – adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, dinszteljük meg, és hagyjuk, hogy egy kicsit meg is piruljon, barnuljon. Eközben a kenyérszeleteket daraboljuk fel, és adjuk a fokhagymához, kicsit a kenyerek is kapjanak színt, majd öntsük fel húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, és az őrölt köményt is szórjuk hozzá és 5-10 percig főzzük. Kevergessük, hogy a kenyér minél inkább szétolvadjon a levesben, egy botmixerrel rá is segíthetünk. Egy tojást villával keverjünk össze, vegyük lejjebb a leves alatt a hőt, és vékony sugárban folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tojást is a leveshez. Fontos, hogy a tojás se legyen nagyon hideg! Keverjük jól össze, és ha túl sűrűnek ítéljük egy kis vízzel hígítsuk kellő állagúra, ezután kóstoljunk, és pótoljuk a fűszereket is.

Tudtad?

Franciaország közel húszezer tonna fokhagymát termel évente, a számos fajta közül egyik különlegességük az Észak-Francia Arleux a Pas-de- Calais régióban előállított, tőzeggel füstölt fokhagyma. Ez az eljárás eredetileg a nedves éghajlattól óvta a fűszernövény gumóit, e mellett ma már füstös íze és aromája a kulináris halhatatlanságot is garantálja.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Konyhasuli franciául: Nizzai saláta

Konyhasuli franciául: Nizzai saláta

Nizzában minden alapanyag megterem ehhez a salátához, üdítő és friss ezért meleg napokon főételként fogyasztják. Tegyünk így mi is!
Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Bármilyen furcsa is, de a franciák a békacombon és a házába visszatöltött csigán kívül is esznek ínyenc dolgokat. Ezek ráadásul más nemzetek számára is bátrabban befogadható ételek.
Konyhasuli franciául: Borjúbecsinált (Blanquette de veau)

Konyhasuli franciául: Borjúbecsinált (Blanquette de veau)

Ez nem leves! Inkább egy sűrű mártásos ragu: sok zöldséggel, hússal és citrommal, ahogy a franciák szereteik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!