Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konyhasuli franciául: Csiga fokhagymás petrezselymes vajban

M i lehetne franciásabb, mint egy tál csiga? Most pedig azt is megmutatjuk, milyen könnyű is az elkészítése, ennek az ízletes fogásnak.
2016. június 12.

Hozzávalók

  • 24 db tisztított éticsiga, házzal együtt
  • 3 dkg vaj
  • 2 mogyoróhagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem

  • bors

Elkészítés

A hagymákat és a petrezselymet apróra vágjuk és összedolgozzuk a vajjal, sózzuk, borsozzuk is.
Tegyünk egy-egy darabka fűszervajat minden csigaházba úgy, hogy jól befedje a csigákat. Ezután tegyük a bele a házakat egy rizzsel megtöltött tűzállótálba, és 220-240 C fokra előmelegített sütőben süssük 8 percig.

Tudtad?

1.Már az ősemberek is fogyasztottak csigát, erre a barlangokban talált nagy mennyiségű héjból következtettek a kutatók. Az ókoriak már írásba is foglalták ezt a szokásukat, az I. és II. század idejéből fennmaradt és egyúttal legrégebbi szakácskönyv alapján az is kiderült, hogy drága étel és egyúttal csemege volt számukra a puhatestű. A középkori Nagy-Britanniában péntekenként böjti eledel volt, úgy tartották számon, mint afféle falon mászó halat.

2. A világ legnagyobb fogyasztóiként a franciák évente negyvenezer tonna csigát is megesznek, de ennek nagy része importból származik. Náluk is csemegének számít, de ünnepeken és különösenújévkor biztosan kerül belőle a asztalukra. Magas a fehérje és alacsony a zsírtartalma és esszenciális zsírsavakban is bővelkedik. Petéit afféle kaviárként a legjobb éttermekben az ínyenceknek szolgálják fel csillagászati áron. A csigakaviár kilójának ára több mint félmillió forint.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Francia húspogácsa sültkrumplival -(Steak Hache-Frittes)

Francia húspogácsa sültkrumplival -(Steak Hache-Frittes)

Konyhasuli franciául: az első recept pedig igazán finomra sikeredett, nem csak gyerekeknek!
Konyhasuli franciául: a Delikát (épicerie)

Konyhasuli franciául: a Delikát (épicerie)

Sok mindenre jó a delikát, és sok mindenre nem. Jó, ha tudjuk, mely termékekért érdemes betérni. Ezeket az üzleteket az eredetiség keresése tartja fenn, és általában valamelyik tájegység (Korzika, Périgord, Bretagne, Normandia, Elzász, Provence) jellegzetes termékeit árulják. Párizs amúgy is összegez és összehoz, hiszen ide mindenki valahonnan jött, és nemhogy halványodik, hanem erősödik a regionális öntudat.
Egy hónap Franciaországban - meccsek és konyha

Egy hónap Franciaországban - meccsek és konyha

Csodás kombinációra gondolunk: meccseket nézünk és közben főzünk is, ennél jobbat nem tudunk elképzelni. Június sztárja, a francia konyha! Na, jó, meg a focisták is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.