
Konyhasuli franciául: Borjúbecsinált (Blanquette de veau)
Hozzávalók
- 80 dkg pörköltnek való borjúhús
- 1 l alaplé
- 6 dkg vaj
- 2 sárgarépa
- 1 nagy hagyma
- 12,5 dkg gomba
- 2 dl tejszín
- citromlé
- 1 tojás sárgája
- 2 ek liszt
- 2,5 dl fehérbor
- 1 babérlevél
- 1 szál kakukkfű
- szerecsendió
Elkészítés
A húst kockázzuk fel, vajon pirítsuk meg, hogy egy kis színt kapjon és sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a felkarikázott répát, és dinszteljük együtt a húst és a zöldségeket, majd szórjuk meg kétevőkanálnyi liszttel, és takarék lángon folyamatosan kevergessük. 10 perc múlva öntsük hozzá az alaplét, tegyük bele a gombát, a fűszereket, öntsük hozzá a bort is és forraljuk a levest gyöngyözve körülbelül másfél-két órán át. Egy tálban keverjük össze a tejszínt, a tojássárgáját és a citromlevet. Hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a leveshez, keverjük el jól és azonnal tálaljuk.
Tudtad?
1. Egy klasszikus recept szerint a borjúhús egyharmada borda, egyharmada oldalas, egyharmada szegy kell, hogy legyen a borjúbecsináltban.
2. 1739-ben egy könyv a Dons de Comus már úgy tesz róla elsőként említést, hogy ennek az ételnek réges-régi hagyományai vannak. Kezdetben a maradékok felhasználása inspirálta receptet, ami az idők folyamán a kifinomult konyhaművészet egyik francia reprezentánsa lett.
3.Van olyan elkészítési módja is, amelyben miután elkészült, még beteszik egy időre a sütőbe is, így még jobban sűrűsödik a szósz, omlósabb lesz a hús. Talán egy ilyen vajpuha borjúbecsinált volta az is, amit Robert De Niro-nak felszolgáltak a sztori szerint csakis a kedvéért kinyitó étteremben a Volt egyszer egy Amerika című 1984-es, legendás moziban.