Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konyhasuli franciául: Borjúbecsinált (Blanquette de veau)

Ez nem leves! Inkább egy sűrű mártásos ragu: sok zöldséggel, hússal és citrommal, ahogy a franciák szereteik.
2016. június 23.

Hozzávalók

  • 80 dkg pörköltnek való borjúhús
  • 1 l alaplé
  • 6 dkg vaj
  • 2 sárgarépa
  • 1 nagy hagyma
  • 12,5 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • citromlé
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek liszt
  • 2,5 dl fehérbor
  • 1 babérlevél
  • 1 szál kakukkfű
  • szerecsendió

Elkészítés

A húst kockázzuk fel, vajon pirítsuk meg, hogy egy kis színt kapjon és sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a felkarikázott répát, és dinszteljük együtt a húst és a zöldségeket, majd szórjuk meg kétevőkanálnyi liszttel, és takarék lángon folyamatosan kevergessük. 10 perc múlva öntsük hozzá az alaplét, tegyük bele a gombát, a fűszereket, öntsük hozzá a bort is és forraljuk a levest gyöngyözve körülbelül másfél-két órán át. Egy tálban keverjük össze a tejszínt, a tojássárgáját és a citromlevet. Hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a leveshez, keverjük el jól és azonnal tálaljuk.

Tudtad?

1. Egy klasszikus recept szerint a borjúhús egyharmada borda, egyharmada oldalas, egyharmada szegy kell, hogy legyen a borjúbecsináltban.

2. 1739-ben egy könyv a Dons de Comus már úgy tesz róla elsőként említést, hogy ennek az ételnek réges-régi hagyományai vannak. Kezdetben a maradékok felhasználása inspirálta receptet, ami az idők folyamán a kifinomult konyhaművészet egyik francia reprezentánsa lett.

3.Van olyan elkészítési módja is, amelyben miután elkészült, még beteszik egy időre a sütőbe is, így még jobban sűrűsödik a szósz, omlósabb lesz a hús. Talán egy ilyen vajpuha borjúbecsinált volta az is, amit Robert De Niro-nak felszolgáltak a sztori szerint csakis a kedvéért kinyitó étteremben a Volt egyszer egy Amerika című 1984-es, legendás moziban.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Konyhasuli franciául: Kagyló tengerészné módra (Moules Marinière)

Konyhasuli franciául: Kagyló tengerészné módra (Moules Marinière)

Újabb francia gyöngyszem, ami jól példázza, hogy kevés alapanyagból is lehet őrületesen finomat varázsolni.
Konyhasuli franciául: elő a békával!

Konyhasuli franciául: elő a békával!

A Belleville randevú békás jelenete óta nehéz felednünk az érzést, hogy bizony milyen egyszerű megoldás is pár falatra ez a jószág, még akkor is, ha a kis Vuk nem vesződött vele. Konyhasuli franciául az EB ideje alatt: Osztály, vigyázz!
Konyhasuli franciául: Kuszkusz Royal (Couscous Royale)

Konyhasuli franciául: Kuszkusz Royal (Couscous Royale)

Tényleg királyi fogás lesz a kuszkuszból, ha ezeket a könnyed kis dolgokat is mellédobáljuk: kolbász, bárány és még csirkemell is kerül mellé - csak bírjuk szusszal!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.