
Konyhasuli franciául: a palacsinta (Crépe)
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 3 egész tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg olvasztott vaj
- egy kevés tej
- egy kis rum vagy konyak
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk és beleütjük a tojást, majd a szépen lassan és kis adagokban hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat is. Teljesen csomómentesre keverjük, majd öntünk bele egy kis rumot vagy konyakot, és teszünk bele egy csipetnyi sót is. Az egész keveréket egy finom szűrőn még át is szűrjük, majd 2 órán át hideg helyen pihentetjük. Fontos, hogy a sütés előtt híg legyen a massza, ha, egy kevés vízzel hígítsuk. Kivajazunk és felforrósítunk egy serpenyőt és 2 evőkanálnyi palacsinta tésztát öntünk bele. Közepes lángon 1-1 percig süssük a palacsinták mindkét oldalát.
Tudtad?
A legolcsóbb a csak cukorral megszórt crépe, és szinte már felső kategóriás a normann crépe, ahol vajban és barnacukorban megpirított almaszeletek kerülnek a palacsintára, amit calvadossal részegítenek.
A sós változat azaz a galette hajdina vagy rozslisztből készül. Miután egyik oldala megsült, egy darabka vajat dobnak mellé, amit sonka és tükörtojás követ, esetleg reszelt sajt is, amire végül ráhajtják a tésztát. Ehhez száraz almabor illik, ami szerencsére a párizsi palacsintázók itallapján általában megtalálható.