Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konyhasuli franciául: a palacsinta (Crépe)

Édes és sós palacsinták változatos kínálatával egész Párizsban találhatunk palacsintázót, amik a pályaudvarok környékén és a szórakozó negyedekben hajnalig vannak nyitva. A rajongók sóssal kezdik, és édessel zárják a palacsintamenüt, egyeseknek ez a reggeli, míg másoknak a vacsora szinonimája.
2016. július 7.

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 3 egész tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • egy kevés tej
  • egy kis rum vagy konyak

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk és beleütjük a tojást, majd a szépen lassan és kis adagokban hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat is. Teljesen csomómentesre keverjük, majd öntünk bele egy kis rumot vagy konyakot, és teszünk bele egy csipetnyi sót is. Az egész keveréket egy finom szűrőn még át is szűrjük, majd 2 órán át hideg helyen pihentetjük. Fontos, hogy a sütés előtt híg legyen a massza, ha, egy kevés vízzel hígítsuk. Kivajazunk és felforrósítunk egy serpenyőt és 2 evőkanálnyi palacsinta tésztát öntünk bele. Közepes lángon 1-1 percig süssük a palacsinták mindkét oldalát.

Tudtad?

A legolcsóbb a csak cukorral megszórt crépe, és szinte már felső kategóriás a normann crépe, ahol vajban és barnacukorban megpirított almaszeletek kerülnek a palacsintára, amit calvadossal részegítenek.

A sós változat azaz a galette hajdina vagy rozslisztből készül. Miután egyik oldala megsült, egy darabka vajat dobnak mellé, amit sonka és tükörtojás követ, esetleg reszelt sajt is, amire végül ráhajtják a tésztát. Ehhez száraz almabor illik, ami szerencsére a párizsi palacsintázók itallapján általában megtalálható.

1/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Konyhasuli franciául: Fokhagymakrémleves (Soupe a l'ail)

Konyhasuli franciául: Fokhagymakrémleves (Soupe a l'ail)

Réges régen ismert, a mediterrán régióból származó leves, a provánszi konyha egyik jellegzetessége a szegények asztaláról került szép lassan egyre szebb terítékekre. Rajongóit csak megerősítette, amikor 1858-ban Louis Pasteur bizonyította a fokhagyma antiszeptikus tulajdonságait.
Konyhasuli franciául: Nizzai saláta

Konyhasuli franciául: Nizzai saláta

Nizzában minden alapanyag megterem ehhez a salátához, üdítő és friss ezért meleg napokon főételként fogyasztják. Tegyünk így mi is!
Konyhasuli franciául: bundáskenyér juharsziruppal és erdei gyümölcsökkel (Pain Perdu avec Sirop D’érable et Fruits Rouge)

Konyhasuli franciául: bundáskenyér juharsziruppal és erdei gyümölcsökkel (Pain Perdu avec Sirop D’érable et Fruits Rouge)

A neve pain perdu azt jelenti elveszett kenyér, vagyis olyan, ami már semmi másra nem jó csakis arra, hogy bundázva és édes hozzávalókkal franciásan megreggelizzük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!