
Könnyű süti hétvégére: almatorta
Almatortából annyiféle van, hogy nehéz lenne megszámolni. Személyes kedvencem a Tarte Tatin, hiszen a karamelltől annyira ízes és finom, hogy nehéz neki ellenállni. Viszont ez a német almatorta szintén egy csoda: egyszerű vajas kevert tészta, amibe az ember csak belepottyantja az almákat. A végső simításként rákent lekvártól csodálatosan fényes és finom lesz. Ilyenkor januárban, a nagy sütések után az ember szinte fellélegzik, ha egy ilyen könnyű sütivel találkozik.
Hozzávalók
8 szelethez- 50 dkg alma meghámozva, felcikkezve
- 15 dkg puha vaj + a formába
- 15 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 3 tojás
- 1 ek. vaníliakivonat
- 30 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- csipet só
- 4 ek. kefir vagy író
- 4 ek. lekvár
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 ºC-ra. Kivajazzuk a kb. 26 cm átmérőjű csatos tortaformát (ha kisebb a forma, akkor tovább kell sütni majd a tortát, mert vastagabb lesz!). Robotgéppel kikeverjük a vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a citromhéjat, egyenként a tojásokat és a vaníliakivonatot.
A lisztet, a sütőport és a sót egy külön tálban összekeverjük, majd a tojásos keverékhez adjuk és összeforgatjuk. Legvégül a kefirt vagy írót keverjük hozzá, majd az egészet a kivajazott formába simítjuk, és körben kirakjuk az almaszeletekkel.
40 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje, tűpróbával ellenőrizzük. 10 percet hagyjuk hűlni, közben a lekvárt egy kis lábosban felmelegítjük 2 ek. vízzel. A tortát kivesszük a formából egy tálra, majd megkenjük a lekvárral, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.