Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a konfitált pulyka, ez valami csoda!

Megtaláltam az igazit! Mikor már azt hittem, örökre kiszerettem a pulykából, mert olyan könnyen kiszárad, és egy gyakorlatilag ízetlen hús, akkor jött ez. Sőt, EZ. A konfitált pulykacomb.
2017. december 20.

Gyerekek, ez valami csoda, akár Karácsonyra is! Jó, hát persze sokat segít rajta, hogy kacsazsírban konfitálódik, és nem is keveset, hanem nagyon is sokat, nekem 8 órát, vagyis egy teljes éjszakát volt a sütőben ez a kisebb, mintegy 2 kilós darab. Ettől aztán az egyébként olcsó alapanyag egy csapásra drágább étellé válik, de még mindig nem igazán drágává. Mi ráadásul az a család vagyunk, akiknél mindig van  hűtőben kacsazsír, így aztán arra nem kellett beruháznom, de akinél véletlenül nincs mindig, az be tud szerezni a piacon viszonylag olcsón. És persze a libazsír is jó.

Mi kell még? Az én szentháromságom általában a bacon, a vaj és a füstölt piros paprika. Na ebből most se a bacon, se a vaj nem kell, viszont a paprikával alaposan bedörzsöltem a 2 kg-os combomat, adtam hozzá, sót, borsot is. Te bármilyen fűszerrel bedörzsölheted, a lényeg, hogy legyen benne só. Ebben a a száraz pácban hagytam állni egy éjszakát és egy nappalt egy lezárható zacskóban a hűtőben  erkélyen, majd este húsos oldalával lefelé, bőrös oldalával felfelé alámerítettem a meleg kacsazsírban. A sütőt beprogramoztam, én pedig tettem a dolgom. Az a jó, ha a saját zsírjában hűl ki. Ebédre pedig megpirítottam a bőrét a grill alatt (természetesen a zsírból kivéve), és már csak a szeletelés maradt, ami inkább kanalazásként végződött , mert annyira omlós lett a hús, hogy a csontok gyakorlatilag kiestek belőle, a hús meg szétesett. Isteni volt!

Hozzávalók

  • 1 pulykacomb (kb. 2 kg)
  • 90 dkg kacsazsír (lehet több)
  • 3 tk só
  • 1 tk őrölt bors
  • egyéb fűszerek (pl. 2 tk füstölt piros paprika,)

Elkészítés

A pulykát dörzsöld be a só, a bors és a fűszerek keverékével, majd egy zárható zacskóban tedd a hűtőbe legalább egy éjszakára. Melegítsd elő a sütőt 150ºC-ra. Olvaszd fel a kacsazsírt egy mély tepsiben, és bőrös oldalával felfelé helyezd bele a combot, majd fedd le fóliával úgy, hogy jól zárjon, akár több réteggel is. 8 órát hagyd konfitálódni, néha forgasd meg, vagy locsolgasd, hogy a a bőre is kapjon zsírt (ha az nem fedi el). Hagyd hűlni a zsírban, és ha szereted, pirítsd meg a bőrét grill alatt, már a zsírból kivéve. Szaggathatod úgyis, mintha pulled porkot csinálnál, de nagyobb darabokra vágva is tálalhatod.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.