Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konfitált báránycsülök grillezett zöldségekkel, ahogy Pataky Péter szereti

A báránycsülök az egyik nagy kedvencem, mert szaftos, cupákos, de mégsem olyan zsíros, mint egy sertéscsülök. Én az étteremnek csak magyar bárányt vásárolok, de sajnos ehhez egyelőre nem túl könnyű hozzájutni, így akinek nem sikerül az se csüggedjen, mert nagyobb áruházakban import bárányhús kapható. De ha tehetjük, akkor válasszunk magyart.
2016. január 18.

Hozzávalók

  • 1 kg bármilyen zöldség:
  • padlizsán, cukkini, paradicsom,
  • articsóka
  • A konfitáláshoz:
  • 5 l víz
  • 30 dkg tengeri só
  • 5 dkg cukor
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 babérlevél,
  • 5db borókabogyó, összetörve
  • 1 fej hagyma, felszeletelve
  • 10 ág friss kakukkfű,
  • 1-2 ág rozmaring
  • 3 l zsír
  • fejenként egy nagyobb vagy két kisebb
  • báránycsülök

Elkészítés

Forraljuk fel 5 l vizet. Öntsünk le vele a többi hozzávalót, mintha teát készítenénk. Fedjük le és hagyjuk kihűlni. Szűrjük le és ebbe a páclébe tegyük a csülköt egy éjszakára.
Másnap vegyük ki és egy órára tegyük jeges vízbe, majd vegyük ki és szárítsuk le, végül tegyük egy olyan tűzálló tálba, amiben ké- nyelmesen elférnek. Öntsük le annyi mangalica-, kacsa-, vagy libazsírral, ami épp ellepi és tegyük 100-110 fokos sütőbe.
2 óra múlva ellenőrizzük megpuhult-e már. Ha nem, akkor tegyük vissza és óránként ellenőrizzük. Idősebb bárány esetén 4-5 órára is szükség lehet.
A zöldségeket sütés előtt só, bors, zöldfűszerek, olívaolaj, citromlé keverékében marináljuk, majd egy grill serpenyőben süssük meg. Így bármilyen húshoz kivá- ló, szénhidrátmentes köret, vagy önálló vegetáriánus vacsora. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Amúrfilé serpenyős, magyaros körettel

Amúrfilé serpenyős, magyaros körettel

Pataky Péter egy nyarat idéző halas-serpenyős fogást készített. Egészséges, színes fogás, amit könnyedén elkészíthetünk. A legjobb, hogy a fő alkotóelemek variálhatók és behelyettesíthetők azzal, ami otthon van.
Báránycsülök, tavaszi babraguval

Báránycsülök, tavaszi babraguval

Fantasztikus, tavaszi egytálétel. Sok-sok zöldséggel, fűszernövénnyel és egy omlós bárány csülökkel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!