Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kolozsvári káposzta gerslivel

Épp hat éve, lányom születése előtt tanultam Indiana déli részén, Bloomingtonban egy ott élő, aradi származású hölgytől. Konkrétan fél nappal előtte, mert annyira belejöttünk, hogy egész délután főzőcskéztünk, éjjelre pedig Anna is úgy döntött, ezt már kintről szemlélné. Azóta nem változtattam a receptem. A titok a kaporban és a borsikafűben rejlik. Ki ne hagyják!
2016. március 2.

Hozzávalók

4-6 adag
  • 20 dkg gersli
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy fej hagyma
  • fehérbor
  • 3 ek olaj
  • 3 db fél centis kolozsvári szalonnaszelet, kockázva
  • 6 dl tejföl
  • 1 púpozott tk szárított kapor
  • 1 púpozott tk borsikafű
  • 1 kk pirospaprika

  • frissen őrölt bors

Elkészítés

A hagymát nagyobb kockákra vágjuk, hogy harapható darabos legyen majd az ételben és nagyobb, forró serpenyőben (vagy vastag falú edényben) egy evőkanál olajra dobjuk, majd rögtön hozzáadjuk a darált sertéshúst is. Fűszerezzük kaporral, borsikafűvel, paprikával, sóval, pici borssal és párolni kezdjük. Nagy lángon, állandóan kevergetve.

Mindeközben egy lábosban vizet forralunk, ha felforrt teszünk bele sót és haraphatóra főzzük benne a gerslit.

A darált húsra öntünk egy nagy löttyintés bort és még mindig nagy lángon hagyjuk, hogy elforrjon, ezután mérsékeljük a lángot és még pár percig pároljuk, majd kivesszük az edényből. Félre tesszük.

Ugyanebben az edényben 2 evőkanál olajon megpároljuk a káposztát (amit érdemes előtte átöblíteni egy szitában, hogy ne legyen túl savanyú). Mélyebb sütőtálat vagy széles laposat rakjunk ki egy sor kolozsvári szalonnával és kezdjük el rétegezni rá a káposztát, a húst és a gerslit. Keskeny edényben több rétegben, széles laposban pedig a káposztára mehet mind a hús és utána mind a gersli, majd megint káposzta. A tetejére befejezésül jön egy réteg tejföl.

Előmelegített 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Galette des Rois - Királyok lepénye

Galette des Rois - Királyok lepénye

Most van a szezonja ennek a francia süteménynek, mely apró figurát rejteget. Az, aki a saját szelet süteményében megtalálja, felveheti a koronát. Ő lesz az est királya. Vízkereszt körül fogyasztják bármilyen alkalommal. Barátokkal, családi körben, iskolákban, óvodákban, sőt, sokszor a munkahelyen, irodákban is. Koronára fel
Korianderes, mustáros lencsesaláta

Korianderes, mustáros lencsesaláta

Hétköznapokon se feledkezzünk meg a lencséről. Ez a saláta önálló vacsoraként is megállja a helyét. Miért ne lehetne egy sült körete vagy a vendégváró asztal része. Jó időben pedig a piknikkosár elengedhetetlen alkotóeleme. Porciózzuk jól zárható dobozokba, már csak egy villa kell hozzá és hanyatt dőlve süttethetjük magunkat a napon. Tavaszváró saláta következik.
Répasaláta

Répasaláta

Nincs francia iskolai menza vagy áruházi csemegepult, ahol ne lenne rendszeresen reszelt répa. Valójában répasaláta, mert a szép, szabályos gyufaszálra szelt répán bizony van némi vinaigrette. Egyaránt szereti kicsi és nagy, jó alkalom, hogy friss zöldséget csempésszünk a menübe. Adhatjuk vacsorára egy szendviccsel, köretnek, előételnek, salátának is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.