Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Köleslisztes szendvicskenyér

A hagyományos, fehér szendvicskenyérhez hasonlító, formában sütött vekni. A kölesliszttel dúsított lisztkeverékből kicsit édeskés, lágy kenyér lesz, ami tökéletes, mindenféle feltéthez jól passzoló szendvicsalap.
2015. november 27.

Hozzávalók

  • 7 dkg cirokliszt
  • 7 dkg kölesliszt
  • 1 evőkanál kölespehely
  • 5 dkg ragacsos rizsliszt
  • 5 dkg rizsliszt
  • 8 dkg tápióka keményítő
  • 8 dkg burgonya keményítő
  • 2 teáskanál xantángumi
  • 1½ teáskanál szárított élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • kb. 3,2 dl víz
  • 1 tojás (tojásmentes diétában elhagyható)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál almaecet
  • a forma előkészítéséhez kevés olaj és kukoricaliszt

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, tehát a liszteket, kölespelyhet, a keményítőket, a xantángumit, az élesztőt, a cukrot és a sót.
  2. Egy kancsóban összevegyítjük a nedves hozzávalókat: a vizet, a tojást, az olívaolajat és az almaecetet.
  3. Folyamatos keverés mellett a lisztkeverékhez öntjük a kancsó tartalmát, majd az egészet 3-4 perc alatt robotgéppel vagy fakanállal sima, ragacsos tésztává keverjük.
  4. A tálat lefedjük, és a tésztát addig kelesztjük, amíg a térfogata a duplájára meg nem nő (ez kb. 1 óra).
  5. Ha megkelt, a tésztát átkanalazzuk egy 11×30 cm-es, vékonyan kiolajozott, kukoricaliszttel meghintett kenyérsütő formába. A tetejét nedves spatulával elsimítjuk, és konyharuhával letakarjuk. Kb. 30 percig tovább kelesztjük.
  6. Közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A sütő rácsát középre tesszük.
  7. 30 perc elteltével a formát betesszük a rácsra, és 40-45 perc alatt megsütjük a kenyeret.
  8. Ha kész, 15 percig a formában hagyjuk, utána kiborítjuk, és rácsra téve teljesen kihűtjük.

 

Kb. 70 dkg-os kenyér lesz belőle.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

A gluténmentes kenyérsütés titka

A gluténmentes kenyérsütés titka

Száraz, morzsalékos, fullasztó, habszivacs, beton, tégla, verekedni lehet vele – egy rövid gyűjtemény a jelzőkből, amelyekkel a gluténmentes kenyereket le szokták írni. De van remény, és ha a lenti szakértői tippeket megfogadjuk, nagyobb az esély a puha belsejű, ropogós héjú veknire.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!