
Köleslisztes szendvicskenyér
A hagyományos, fehér szendvicskenyérhez hasonlító, formában sütött vekni. A kölesliszttel dúsított lisztkeverékből kicsit édeskés, lágy kenyér lesz, ami tökéletes, mindenféle feltéthez jól passzoló szendvicsalap.
2015. november 27.
Hozzávalók
- 7 dkg cirokliszt
- 7 dkg kölesliszt
- 1 evőkanál kölespehely
- 5 dkg ragacsos rizsliszt
- 5 dkg rizsliszt
- 8 dkg tápióka keményítő
- 8 dkg burgonya keményítő
- 2 teáskanál xantángumi
- 1½ teáskanál szárított élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- kb. 3,2 dl víz
- 1 tojás (tojásmentes diétában elhagyható)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál almaecet
- a forma előkészítéséhez kevés olaj és kukoricaliszt
Elkészítés
- Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, tehát a liszteket, kölespelyhet, a keményítőket, a xantángumit, az élesztőt, a cukrot és a sót.
- Egy kancsóban összevegyítjük a nedves hozzávalókat: a vizet, a tojást, az olívaolajat és az almaecetet.
- Folyamatos keverés mellett a lisztkeverékhez öntjük a kancsó tartalmát, majd az egészet 3-4 perc alatt robotgéppel vagy fakanállal sima, ragacsos tésztává keverjük.
- A tálat lefedjük, és a tésztát addig kelesztjük, amíg a térfogata a duplájára meg nem nő (ez kb. 1 óra).
- Ha megkelt, a tésztát átkanalazzuk egy 11×30 cm-es, vékonyan kiolajozott, kukoricaliszttel meghintett kenyérsütő formába. A tetejét nedves spatulával elsimítjuk, és konyharuhával letakarjuk. Kb. 30 percig tovább kelesztjük.
- Közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A sütő rácsát középre tesszük.
- 30 perc elteltével a formát betesszük a rácsra, és 40-45 perc alatt megsütjük a kenyeret.
- Ha kész, 15 percig a formában hagyjuk, utána kiborítjuk, és rácsra téve teljesen kihűtjük.
Kb. 70 dkg-os kenyér lesz belőle.
Megosztom barátaimmal
