Kolbászos-babos egytálétel rozmaringos házi lepénnyel

Hozzávalók
- Lepény:
- 50 dkg BL80 kenyérliszt
- 2 tk só
- 1 zacskó szárított élesztő
- 2 ek olívaolaj
- 4 dl víz
- sópehely
- 2 ág rozmaring
- Kolbászos-babos egytálétel:
- 50 dkg szárazbab (beáztatva)
- 10 dkg húsos szalonna
- 20 dkg füstölt kolbász
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- fél kaliforniai paprika
- 10 db koktélparadicsom
Elkészítés
Rozmaringos lepény
A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a szárított élesztőt, a csipet sót, 3 deci vizet és az olívaolajat, majd kézzel összedolgozzuk a tésztát. Ha szükséges, adunk még hozzá a a megmaradt vízből.
Deszkára kitéve további 10 percet gyúrjuk a tésztát, míg gumis állagú nem lesz. Olívaolajjal megkenve és egy tiszta konyharuhával lefedve, 50 percet hagyjuk kelni meleg helyen.
A megkelt tésztát kézzel kinyújtjuk, majd egy kivajazott-kilisztezett tepsibe nyomkodjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sópehellyel, tépkedett rozmaringgal és letakarva újabb 20 percet kelesztjük.
180 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.
Kolbászos-babos egytálétel
Az előző este beáztatott szárazbabot egy gerezd fokhagymával, babérleveles vízben feltesszük főni.
A felkockázott szalonnát, kevés olajon, lepirítjuk és hozzáadjuk a felkarikázott füstölt kolbászt is. Ha megpirult, mellé tesszük a felkarikázott vöröshagymát, a felcsíkozott kaliforniai paprikát és a durvára vágott fokhagyma gerezdeket. Ezt is lepirítjuk.
A paradicsomokat feldaraboljuk és a serpenyőbe tesszük, megvárjuk, hogy kissé összeessen és a bab főzőlevéből átmerünk pár kanállal. Majd rámerjük a megfőtt babot is. Jól összekeverjük, összefőzzük.
