Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kolbászos-babos egytálétel rozmaringos házi lepénnyel

Adásban volt: 2016. március 9.
A recepthez tartozó videó
Piedone vacsorája magyaros beütéssel: egy kis rozmaringos lepény, egy kis kolozsvári szalonna és sok bab. Semmiképpen sem diétás menü, a pasiknak épp ezért nagyon bejön.
2016. március 9.

Hozzávalók

  • Lepény:
  • 50 dkg BL80 kenyérliszt
  • 2 tk só
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 dl víz
  • sópehely
  • 2 ág rozmaring
  • Kolbászos-babos egytálétel:
  • 50 dkg szárazbab (beáztatva)
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • fél kaliforniai paprika
  • 10 db koktélparadicsom

Elkészítés

Rozmaringos lepény

A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a szárított élesztőt, a csipet sót, 3 deci vizet és az olívaolajat, majd kézzel összedolgozzuk a tésztát. Ha szükséges, adunk még hozzá a a megmaradt vízből.
Deszkára kitéve további 10 percet gyúrjuk a tésztát, míg gumis állagú nem lesz. Olívaolajjal megkenve és egy tiszta konyharuhával lefedve, 50 percet hagyjuk kelni meleg helyen.

A megkelt tésztát kézzel kinyújtjuk, majd egy kivajazott-kilisztezett tepsibe nyomkodjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sópehellyel, tépkedett rozmaringgal és letakarva újabb 20 percet kelesztjük. 
180 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.

Kolbászos-babos egytálétel

Az előző este beáztatott szárazbabot egy gerezd fokhagymával, babérleveles vízben feltesszük főni.
A felkockázott szalonnát, kevés olajon, lepirítjuk és hozzáadjuk a felkarikázott füstölt kolbászt is. Ha megpirult, mellé tesszük a felkarikázott vöröshagymát, a felcsíkozott kaliforniai paprikát és a durvára vágott fokhagyma gerezdeket. Ezt is lepirítjuk.
A paradicsomokat feldaraboljuk és a serpenyőbe tesszük, megvárjuk, hogy kissé összeessen és a bab főzőlevéből átmerünk pár kanállal. Majd rámerjük a megfőtt babot is. Jól összekeverjük, összefőzzük.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

 Olasz babos tészta (Pasta e fagioli)

Olasz babos tészta (Pasta e fagioli)

A bab és a tészta elsőre furcsa párosításnak hangozhat, de az olaszoknak mindig hihetünk.
Kukoricás lepény

Kukoricás lepény

Univerzálisan felhasználható lepény uzsonnára, vacsorára. Gyorsan elkészül és mindenki kedvence lesz!
Naan, az indiai lepénykenyér

Naan, az indiai lepénykenyér

Az indiai curryk és zöldséges egytálételek elmaradhatatlan kísérője. Roppanósan finom és millióféleképpen variálható az alaprecept.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.