
Kókusztejes minibriós (gluténmentes, tejmentes)
Hozzávalók
- 25 dkg gluténmentes fehér kenyér lisztkeverék (nálam Glutenno Alba lisztkeverék)
- 1 evőkanál cukor
- 1 csapott teáskanál só
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 dl sűrű kókusztej
- 3 dkg kókuszzsír, megolvasztva
- a formázáshoz kevés kókuszzsír, megolvasztva
- a kenéshez 1 tojás, enyhén felverve
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a cukorral, a sóval és az élesztővel egy nagy keverőtálban.
A tojásokat egy nagy kancsóban összekeverjük a vaníliakivonattal, a kókusztejjel, 0,8 dl vízzel és az olvasztott kókuszzsírral.
A folyadékot a liszthez csorgatjuk, és spatulával vagy robotgéppel simára keverjük a tésztát. Ragacsos, sűrű nokedliszerű masszát fogunk kapni.
Bucivá egyengetjük, aztán a tálat letakarjuk, és a tésztát kelni hagyjuk kb. 45 percen keresztül, amíg a duplájára nő a térfogata.
Ha a tészta megkelt, szilikonos muffinkapszlikkal kibélelünk egy 12 db-os muffintepsit.
A tésztából olvasztott kókuszzsíros kézzel diónyi gombócokat veszünk ki, a két tenyerünk között simára görgetjük, és beletesszük őket a muffinkapszlikba: egy mélyedésbe összesen 3 db golyó kerül.
A tepsit folpackkal letakarjuk, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
Ha a sütő forró, a tésztahalmok tetejét ecsettel megkenjük a felvert tojással, és betesszük a tepsit. Kb. 30 perc alatt sütjük aranybarnára.
Ellenállunk a kísértésnek, és csak akkor kóstoljuk meg az illatos briósokat, ha már teljesen kihűltek.
