Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kókusztejes minibriós (gluténmentes, tejmentes)

Tökéletes tízórai a gyerek táskájába. Alaprecept, ami szabadon variálható: a tésztagolyók közé tehetünk 1-1 kiskanál lekvárt, gluténmentes mogyorókrémet, de baconnal és reszelt sajttal is remek. Nemcsak glutén-, hanem tejérzékenyek is fogyaszthatják.
2015. november 13.

Hozzávalók

  • 25 dkg gluténmentes fehér kenyér lisztkeverék (nálam Glutenno Alba lisztkeverék)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 dl sűrű kókusztej
  • 3 dkg kókuszzsír, megolvasztva
  • a formázáshoz kevés kókuszzsír, megolvasztva
  • a kenéshez 1 tojás, enyhén felverve

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a cukorral, a sóval és az élesztővel egy nagy keverőtálban.
A tojásokat egy nagy kancsóban összekeverjük a vaníliakivonattal, a kókusztejjel, 0,8 dl vízzel és az olvasztott kókuszzsírral.

A folyadékot a liszthez csorgatjuk, és spatulával vagy robotgéppel simára keverjük a tésztát. Ragacsos, sűrű nokedliszerű masszát fogunk kapni.
Bucivá egyengetjük, aztán a tálat letakarjuk, és a tésztát kelni hagyjuk kb. 45 percen keresztül, amíg a duplájára nő a térfogata.

Ha a tészta megkelt, szilikonos muffinkapszlikkal kibélelünk egy 12 db-os muffintepsit.
A tésztából olvasztott kókuszzsíros kézzel diónyi gombócokat veszünk ki, a két tenyerünk között simára görgetjük, és beletesszük őket a muffinkapszlikba: egy mélyedésbe összesen 3 db golyó kerül.

A tepsit folpackkal letakarjuk, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). 
Ha a sütő forró, a tésztahalmok tetejét ecsettel megkenjük a felvert tojással, és betesszük a tepsit. Kb. 30 perc alatt sütjük aranybarnára.
Ellenállunk a kísértésnek, és csak akkor kóstoljuk meg az illatos briósokat, ha már teljesen kihűltek.

1/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Mángoldos pite (gluténmentes)

Mángoldos pite (gluténmentes)

Klasszikus provence-i édes-sós pite, és bár kicsit melós, olyan izgalmasan összetett ízű, hogy nyáron illik többször is elkészíteni. A pitetészta persze bármilyen más töltelékkel is megtölthető, és mivel kicsit sem törik, tökéletes piknik-eledel. Persze azt mindenképpen várjuk meg, hogy teljesen kihűljön! Éljen a Tourte de blettes!
Zsályás-gombás rizottó (gluténmentes)

Zsályás-gombás rizottó (gluténmentes)

Egy kis odafigyeléssel őrületesen finom vacsorát készíthetünk. Őszi ízek minden mennyiségben!
Egyszerű körtés sütemény (gluténmentes)

Egyszerű körtés sütemény (gluténmentes)

Pikk-pakk megvan ez az igazi békebeli, kényeztető sütemény. Délutáni kávézáshoz remek, de hedonisták reggelire is elkészíthetik. A körte miatt pedig elegendően édes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!