Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kókuszos édesburgonyaleves marinált libamájjal és kesudióval

2016. október 19.

Hozzávalók

  • 1 kg édesburgonya
  • 5 dl kókusztej
  • 5 dkg gyömbér
  • 2 szál citromnád
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db kaffir lime levél
  • 2 db chili paprika
  • 1 lime
  • 5 dkg méz
  • 1 liter alaplé
  • 20 dkg hízott libamáj
  • 5 dkg só, bors
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg kesudió
  • koriander
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, hámozzuk meg az édesburgonyát, aprítsuk fel, majd locsoljuk meg olajjal és tegyük a sütőbe. (nem szabad sózni)

2. A libamájat közben már vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, az ereket vegyük ki belőle egy villa segítségével.

3. Terítsünk ki két fóliát egymás mellé kis átfedéssel, helyezzük át a májat és formázzuk henger alakúra, szorosan zárjuk el a végeket (úgy kell kinéznie, mintha egy rúd szalámi lenne) Tegyük vissza a hűtőbe, hogy ismét bekeményedjen.

4. Egy lábasba tegyünk egy kis olajat, majd tegyük bele a feldarabolt gyömbért, chilit, a megroppantott citromnádat, és a zöld currypasztát (ha van)

5. Ha megpirultak a fűszerek, alaplével öntsük fel, majd tegyük bele a megsült édesburgonyát.

6. Száraz serpenyőben pirítsuk meg a kesudiót, majd aprítsuk fel.  Ez lesz a libamáj mellett a leves betétje.

7. Ha a leves elkészült botmixerrel pépesítsük, ha sűrű lett, kókusztejjel öntsük fel. Ha ez sem elég, alaplével hígíthatjuk. Reszeljük bele a lime héját, és facsarjuk bele a levét.

8. Vegyük ki a hűtőből a májat, meleg vízbe áztatott késsel szeljünk karikákat a májból, így nyersen tegyük a tányér aljára, és a forró levessel öntsük nyakon. A leves hője épp elég lesz arra, hogy megfőzze a májszeletet. (Ha ebben nem bízunk, akkor alaplében fóliástul pár percet előfőzhetjük)

9. A végén olívaolajjal és korianderrel díszíthetjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Brokkolis zöldségleves

Brokkolis zöldségleves

Rácz Sándor a biodinamizmus, azaz a vegyszermentesség jegyében főz Péterrel egy egészséges, ízletes zöldséglevest. Őszi alapanyagokból, mert a szezonalitás is fontos.
Gyömbéres, narancsos sárgarépakrémleves

Gyömbéres, narancsos sárgarépakrémleves

Egyszerűen elkészíthető sárgarépa krémleves gyömbérrel, naranccsal és természetesen néhány csepp chili olajjal.
Csupazöld zöldségkrémleves

Csupazöld zöldségkrémleves

Tele harsány, a nyarat idéző színekkel, mellé pedig chili, gyömbér és kókusztej, amitől meg az őszi és téli esték nagy kedvence lehet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.