Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kókuszos édesburgonyaleves marinált libamájjal és kesudióval

2016. október 19.

Hozzávalók

  • 1 kg édesburgonya
  • 5 dl kókusztej
  • 5 dkg gyömbér
  • 2 szál citromnád
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db kaffir lime levél
  • 2 db chili paprika
  • 1 lime
  • 5 dkg méz
  • 1 liter alaplé
  • 20 dkg hízott libamáj
  • 5 dkg só, bors
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg kesudió
  • koriander
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, hámozzuk meg az édesburgonyát, aprítsuk fel, majd locsoljuk meg olajjal és tegyük a sütőbe. (nem szabad sózni)

2. A libamájat közben már vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, az ereket vegyük ki belőle egy villa segítségével.

3. Terítsünk ki két fóliát egymás mellé kis átfedéssel, helyezzük át a májat és formázzuk henger alakúra, szorosan zárjuk el a végeket (úgy kell kinéznie, mintha egy rúd szalámi lenne) Tegyük vissza a hűtőbe, hogy ismét bekeményedjen.

4. Egy lábasba tegyünk egy kis olajat, majd tegyük bele a feldarabolt gyömbért, chilit, a megroppantott citromnádat, és a zöld currypasztát (ha van)

5. Ha megpirultak a fűszerek, alaplével öntsük fel, majd tegyük bele a megsült édesburgonyát.

6. Száraz serpenyőben pirítsuk meg a kesudiót, majd aprítsuk fel.  Ez lesz a libamáj mellett a leves betétje.

7. Ha a leves elkészült botmixerrel pépesítsük, ha sűrű lett, kókusztejjel öntsük fel. Ha ez sem elég, alaplével hígíthatjuk. Reszeljük bele a lime héját, és facsarjuk bele a levét.

8. Vegyük ki a hűtőből a májat, meleg vízbe áztatott késsel szeljünk karikákat a májból, így nyersen tegyük a tányér aljára, és a forró levessel öntsük nyakon. A leves hője épp elég lesz arra, hogy megfőzze a májszeletet. (Ha ebben nem bízunk, akkor alaplében fóliástul pár percet előfőzhetjük)

9. A végén olívaolajjal és korianderrel díszíthetjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Brokkolis zöldségleves

Brokkolis zöldségleves

Rácz Sándor a biodinamizmus, azaz a vegyszermentesség jegyében főz Péterrel egy egészséges, ízletes zöldséglevest. Őszi alapanyagokból, mert a szezonalitás is fontos.
Gyömbéres, narancsos sárgarépakrémleves

Gyömbéres, narancsos sárgarépakrémleves

Egyszerűen elkészíthető sárgarépa krémleves gyömbérrel, naranccsal és természetesen néhány csepp chili olajjal.
Csupazöld zöldségkrémleves

Csupazöld zöldségkrémleves

Tele harsány, a nyarat idéző színekkel, mellé pedig chili, gyömbér és kókusztej, amitől meg az őszi és téli esték nagy kedvence lehet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!