Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Key lime pie – napsütés a télben

Floridai zöldcitromos pite Horvát Sára tolmácsolásában.
2019. January 23.

Sokan nem tudják, de fél éve Floridába költöztem a családommal. És ha már az amerikai piték napját ünnepeljük ma, nem hagyhattam ki ezt a nagyon floridai pitét, a key lime pie-t. A key lime Florida Keys-ről származik, amely egy szigetcsoport Florida csücskében (a „key” jelen esetben szigetet jelent). Erről a lime-ról nem is jut más eszembe, mint a „kicsi a bors, de erős” mondás. A cikkben szereplő fotón jól látszik, hogy mennyivel kisebb egy átlagos lime-nál, ellenben sokkal lédúsabb és savanyúbb, mint a nagy testvére, ezért használják ebbe a pitébe is. Maga a süti roppant egyszerű, kekszmorzsás alapból és sűrített tejes rétegből áll.

Természetesen otthon, Magyarországon használj sima lime-ot. A másik hozzávaló az eredeti receptben a graham lisztből készült graham keksz, ezt zabkeksszel vagy sima háztartási keksszel helyettesítheted. Íme egy kis napsütés Floridából!

Hozzávalók

egy 23 cm átmérőjű kerek formához
  • A kekszalaphoz:
  • 20 dkg keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • A krémhez:
  • 2 ½ dl cukrozott sűrített tej
  • 4 db hideg tojássárgája*
  • 1 ¼ dl lime-lé
  • A tálaláshoz:
  • tejszínhab

Elkészítés

*Létezik olyan recept, amely a felvert tojásfehérjét is felhasználja, és beleforgatja a krémbe, én azonban a krémesebb tölteléket jobban szeretem a habosnál. Aki nem így gondolja, egy csipet sóval verje fel bátran a megmaradt tojásfehérjét, és forgassa a krémhez.

Előmelegítjük a sütőt 170 ºC-ra.

Az alaphoz a kekszet összetörjük vagy szétmorzsoljuk, és összekeverjük az olvasztott vajjal. A piteformába nyomkodjuk, majd 8 percig sütjük. Legalább 10 percig hagyjuk hűlni, közben elkészítjük a krémet.

A sűrített tejet nagyon alaposan kikeverjük a tojássárgákkal, és csak akkor adjuk hozzá a lime levét, ha már egynemű krémet kaptunk. A lime-lé besűríti a krémet, de ne ijedjünk meg. A tésztaalapra öntjük, majd további 18-22 percig sütjük a pite vastagságától függően. Akkor jó, ha a teteje már megáll, de még mindig rezeg. Ekkor kivesszük, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 4 órára hűtőbe tesszük.

Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Téli mirelit

Téli mirelit

Horvát Sára klasszikus borsófőzelékét nem lehet megunni.
Gyors tortellini

Gyors tortellini

Újra itt vannak a sietős hétköznapok. Ha nincs sok időtök a konyhában főzőcskézni, próbáljátok ki Horvát Sára sonkás tortellinijét!
Könnyű süti hétvégére: almatorta

Könnyű süti hétvégére: almatorta

Németországban ma tartják az alma napját. Ünnepeljük az egyik legfinomabb gyümölcsöt Horvát Sára sütijével!

Napi ajánlatunk

Top videók