Keserűcsokoládé-torta aszaltmeggyraguval

Hozzávalók
- Torta:
- 30 dkg 70%-os étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 6 tojás
- 5 dkg nádcukor
- 3 dkg keserű kakaópor
- só
- Aszalt meggyragu:
- 30 dkg aszalt meggy
- nádcukor
- ánizsmag
- szegfűszeg
- méz
Elkészítés
Torta
A felaprított csokoládét ,és a vajat gőz fölött lassan, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk.
Közben a tojássárgáját egy elektromos habverővel a nádcukorral, és egy csipet sóval habosra keverjük. Ezután – az előzőleg alaposan elmosogatott a habverővel – a fehérjéből kemény habot készítünk.
Az idő közben kihűlt csokoládét és a kakaóport a tojás sárgájához adjuk, és az elektromos habverővel belekeverjük. Ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal fűszerezhetjük.
A tojáshab egyharmadát a sűrű csokikrémhez keverjük, amivel azt fellazítjuk. A második adagot viszont már óvatos mozdulatokkal, kíméletesen forgatjuk a masszához.
Az így kapott tésztát egy sütőpapírral kibélelt, 23 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 25 perc alatt készre sütjük. Amennyiben ekkor még lágynak tűnik, akkor se tegyük vissza, mert a hűlés során tovább szilárdul.
Tálalhatjuk vanília fagyival, mascarponéval, bogyós gyümölcsökkel vagy az alábbi aszaltmeggyraguval.
Aszaltmeggyragu
Az aszaltmeggyet a nádcukorral kevés vízben negyed óra alatt puhára főzzük. Mézzel, őrölt szegfűszeggel és ánizzsal fűszerezzük, és alaposan összeforraljuk.
Tálalás előtt pihentessük legalább 3-4 órát, ezalatt a torta teljesen lehűl, ez a trükkje annak, hogy könnyen felszeletelhessük.