
Kelkáposztás-narancsos carbonara
Hozzávalók
- 1 tojássárgája
- 10 dkg finomliszt
- 1 kk só
- kevés víz
- 10 dkg pancetta
- 1/2 kocka vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg parmezán
- 2 tojás
- néhány levél kelkáposzta
- 1/2 narancs héja és 1 ek narancslé
- 1/2 szerecsendió
- frissen őrölt bors
Elkészítés
A lisztből, tojássárgájából, sóból és vízből tésztát gyúrok, Pár percig dagasztom, majd folpackba csomagolva 20 percen át hűtőben pihentetem.
A kelleveleket egy percre gyöngyöző vízbe mártom, majd jeges vízben hűtöm le. Alacsony lángon kiolvasztom vékony csíkokra szelt pancetta zsírját, hozzákeverem a vajat, az így kapott zsiradékon megfonnyasztom a zúzott fokhagymát.
A tésztát először lisztezett deszkán, majd tésztagép segítségével több adagban vékonyra nyújtom, feltekerem, és tetszőleges vastagságúra vágom – ugyanilyen széles csíkokra szelem a blansírozott kelleveleket is. Sós, lobogó vízben bő fél perc alatt készre főzöm a tésztát, és a főzővizéből egy merőkanálnyival együtt a fokhagymás pancettához forgatom.
A parmezán felét, a narancs héját és a szerecsendiót lereszelem, a narancslével együtt a felvert, megsózott tojáshoz keverem, amit gyors mozdulatokkal összeforgatok a tésztával. Végül a kelcsíkokat is a tésztához adom, az egészet összemelegítem. Tányérokba szedem, és parmezánforgáccsal, frissen őrölt borssal kínálom.
