
Keleties bárányburger karfiol tabbouleh-vel és párolt újrépával
Hozzávalók
- Burger:
- 400g darált bárány
- 5 szál újhagyma
- 2 kk só
- 1 tk szódabikarbóna
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csomag korianderzöld
- 1ek őrölt koriander
- 1ek őrölt római kömény
- ½kk cayenne bors
- ½dl olívaolaj
- Tabbouleh:
- 1 kis fej karfiol
- 1/2 dl víz
- 2 citrom leve
- 4 paradicsom
- 5 szál újhagyma
- 1/2 kk só
- 1 csokor friss korianderzöld
- 1 csokor friss menta
- 5 csokor friss petrezselyem... normális esetben, jelenleg az 5 csokor bébirépa répazöldje (vagy 30-40dkg)
- Citromos répa:
- 4 csomag újrépa
- 3dkg vaj
- pici só
- 1/4 citrom leve
Elkészítés
A burger hozzávalóit egy tálban összegyúrom, nedves kézzel pogácsákat formázok a masszából, és lefedve legalább fél órára a hűtőbe teszem.
A répákat megmosom, a zöldjüket úgy vágom le, hogy 3-5 centit rajta hagyok a répán – nem hámozom, mert zsenge.
A tabbouleh-hez a megmosott, leveleitől megfosztott karfiolt robotgépben aprítom, a vízzel és sóval ressre párolom, hagyom kihűlni. A paradicsomot, az újhagymát és a zöldfűszereket a répazölddel együtt megmosom, lecsöpögtetem. Mindent felaprítok, hozzákeverem a karfiolhoz, és megöntözöm olívaolajjal, ráfacsarom a citrom levét.
A burgereknek egy vasserpenyőt vagy faszénsütőt felforrósítok. Egy másik serpenyőben a répának vajat hevítek. A húspogácsákat a sütőrácsra teszem, a répákat a serpenyőbe, utóbbit lefedem. A bugereket félidőben megfordítom, a répákat összerázom. Öt perc elteltével a tüzeket elzárom, tálalok: a tányérokon elrendezem a fasírtokat, formákban kiadagolom a tabbuleh-t, végül halmozok keveset a répákból is, amit megcsorgatok a citromlével.
