Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Keleties bárányburger karfiol tabbouleh-vel és párolt újrépával

Ha szombat, akkor biopiac. Ilyenkor meglódul a család és a barátok, hogy közösségi eseménnyé formáljuk a beszerzést: a gyerekeket a játszótéren őrzik a fröccsöző apukák, akikhez egy hosszabb-rövidebb standturné után mi, anyukák is csatlakozunk. Nem ritkán valamelyikünknél landol a társaság, és otthoni keretek között zajlik tovább a bandázás immáron a frissen bevásárolt finomságokból kanyarított kajakísérettel. Ajánlom szeretettel ezt a társasági létformát, ahogy az alábbi receptet is!
2016. május 25.

Hozzávalók

  • Burger:
  • 400g darált bárány
  • 5 szál újhagyma
  • 2 kk só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag korianderzöld
  • 1ek őrölt koriander
  • 1ek őrölt római kömény
  • ½kk cayenne bors
  • ½dl olívaolaj
  • Tabbouleh:
  • 1 kis fej karfiol
  • 1/2 dl víz
  • 2 citrom leve
  • 4 paradicsom
  • 5 szál újhagyma
  • 1/2 kk só
  • 1 csokor friss korianderzöld
  • 1 csokor friss menta
  • 5 csokor friss petrezselyem... normális esetben, jelenleg az 5 csokor bébirépa répazöldje (vagy 30-40dkg)
  • Citromos répa:
  • 4 csomag újrépa
  • 3dkg vaj
  • pici só
  • 1/4 citrom leve

Elkészítés

A burger hozzávalóit egy tálban összegyúrom, nedves kézzel pogácsákat formázok a masszából, és lefedve legalább fél órára a hűtőbe teszem. 

A répákat megmosom, a zöldjüket úgy vágom le, hogy 3-5 centit rajta hagyok a répán – nem  hámozom, mert zsenge.

A tabbouleh-hez a megmosott, leveleitől megfosztott karfiolt robotgépben aprítom, a vízzel és sóval ressre párolom, hagyom kihűlni. A paradicsomot, az újhagymát és a zöldfűszereket a répazölddel együtt megmosom, lecsöpögtetem. Mindent felaprítok, hozzákeverem a karfiolhoz, és megöntözöm olívaolajjal, ráfacsarom a citrom levét.

A burgereknek egy vasserpenyőt vagy faszénsütőt felforrósítok. Egy másik serpenyőben a répának vajat hevítek. A húspogácsákat a sütőrácsra teszem, a répákat a serpenyőbe, utóbbit lefedem. A bugereket félidőben megfordítom, a répákat összerázom. Öt perc elteltével a tüzeket elzárom, tálalok: a tányérokon elrendezem a fasírtokat, formákban kiadagolom a tabbuleh-t, végül halmozok keveset a répákból is, amit megcsorgatok a citromlével.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Medvehagymás alma-retek saláta fenyőmaggal

Medvehagymás alma-retek saláta fenyőmaggal

Spontán tavaszi saláta a kerti grillezéshez, az éppen hozzáférhető alapanyagokból.
Spenótos-kecskesajtos grillkanapé eperrel

Spenótos-kecskesajtos grillkanapé eperrel

Végre, hogy színekben pompázik újra a piac, így a hűtőm és a tányérjaink is a szezonális finomságokkal vannak tele. Újhagymából, rebarbarából, a retekből, az eperből, a spenótból, a gombából, a paradicsomból bármennyit tudok pakolni, ilyenkor úgy tűnik, semmilyen hordozóeszköz űrtartalma nem elég.
Petrezselymes tabbouleh

Petrezselymes tabbouleh

A tabbouleben minden benne van, amiért a mediterrán és a közel-keleti konyhák ízeit szeretjük, ráadásul pillanatok alatt elkészül.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.