
Kelbimbós, gesztenyés, szalonnás lepény
Hozzávalók
- 1 friss leveles tészta
- 500 g kelbimbó
- 100 g hámzott, főtt gesztenye
- 100 g kockázott húsos szalonna vagy bacon
- 2 tojás
- 2,5 dl tejföl
- tengeri só
- szerecsendió
- frissen őrölt bors
- szódabikarbóna
- opcionális: olívaolaj vagy 1 kiskanál vaj
Elkészítés
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy lábasban vizet forralunk, és egy csipet szódabikarbónát szórunk bele. Amennyiben szükséges, a kelbimbót tisztítsuk meg: vágjuk le az alját, szedjük le a külső, sérült leveleit. 8-10 perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le.
Egy serpenyőben olvasszuk ki a húsos szalonnát, vagy bacont. Érdemes alá pár csepp olívaolajat, vagy egy kiskanál vajat tenni.
A tésztát egy piteformára terítjük (amennyiben sütőpapírral feltekert, friss tésztával dolgozunk, akkor azzal együtt, ha mélyhűtöttet nyújtunk ki, akkor előtte vajazzuk és lisztezzük ki a formát). Szurkáljuk meg villával, szorosan tegyük rá a leszűrt és alaposan lecsepegtetett kelbimbót, szórjuk meg a baconnel, és morzsoljuk rá a gesztenyedarabokat.
Keverjük el a tejfölt a tojásokkal, egy csipet szerecsendióval, sózzuk, de csak óvatosan, mert a szalonna is sós! Ízlés szerint borssal is ízesíthetjük. Öntsük vele nyakon a kelbimbós tésztát, és toljuk az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. Minden sütő más, ha túl gyorsa sülne, vegyük kisebbre a lángot. Akkor jó, ha a tészta megduzzad, levelesedik, a massza pedig nem folyik, legfeljebb csak remeg a kelbimbók között.