Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kelbimbós, gesztenyés, szalonnás lepény

A jól bevált ünnepi köret lepénybe foglalva megállja minden évszakban. Használjunk mélyhűtött gesztenyét, azzal is remekül működik. Gazdag ízek ebédre, vacsorára. Németh Zsófia receptje Párizsból.
2016. február 18.

Hozzávalók

  • 1 friss leveles tészta
  • 500 g kelbimbó
  • 100 g hámzott, főtt gesztenye
  • 100 g kockázott húsos szalonna vagy bacon
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • tengeri só
  • szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • szódabikarbóna
  • opcionális: olívaolaj vagy 1 kiskanál vaj

Elkészítés

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy lábasban vizet forralunk, és egy csipet szódabikarbónát szórunk bele. Amennyiben szükséges, a kelbimbót tisztítsuk meg: vágjuk le az alját, szedjük le a külső, sérült leveleit. 8-10 perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le.

Egy serpenyőben olvasszuk ki a húsos szalonnát, vagy bacont. Érdemes alá pár csepp olívaolajat, vagy egy kiskanál vajat tenni.

A tésztát egy piteformára terítjük (amennyiben sütőpapírral feltekert, friss tésztával dolgozunk, akkor azzal együtt, ha mélyhűtöttet nyújtunk ki, akkor előtte vajazzuk és lisztezzük ki a formát). Szurkáljuk meg villával, szorosan tegyük rá a leszűrt és alaposan lecsepegtetett kelbimbót, szórjuk meg a baconnel, és morzsoljuk rá a gesztenyedarabokat.

Keverjük el a tejfölt a tojásokkal, egy csipet szerecsendióval, sózzuk, de csak óvatosan, mert a szalonna is sós! Ízlés szerint borssal is ízesíthetjük. Öntsük vele nyakon  a kelbimbós tésztát, és toljuk az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. Minden sütő más, ha túl gyorsa sülne, vegyük kisebbre a lángot. Akkor jó, ha a tészta megduzzad, levelesedik, a massza pedig nem folyik, legfeljebb csak remeg a kelbimbók között.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mézes, mustáros sárgarépa és zellerszár

Mézes, mustáros sárgarépa és zellerszár

Nem baj, ha a krumpli vagy rizs helyett néha színes, gazdag ízű körettel rukkolunk elő. Vidám színe, édes-savanykás íze még a megrögzött krumplirajongókat is meggyőzi. Gyorsan elkészül, egészséges és nem utolsó sorban finom.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.