Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kelbimbófőzelék pirított hagymás fasírttal

Adásban volt: 2015. december 14.
A recepthez tartozó videó
Igazi őszi-téli hangulatú kelbimbófőzelék, természetesen lisztes rántás nélkül. Petrezselyemtől illatozó húspogácsával, pedig a tökéletes párost alkotnak.
2015. december 14.

Hozzávalók

  • Kelbimbófőzelék:
  • 30 dkg kelbimbó
  • szemes kömény
  • 10 dkg vaj
  • fehérborecet
  • 3 dl alaplé

  • bors
  • cukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • Pirított hagymás fasírt:
  • 50 dkg darált sertés lapocka
  • 1 db zsemle
  • 1 db vöröshagyma

  • bors
  • petrezselyem
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl olaj
  • 1 db tojás
  • tej

Elkészítés

Főzelék

A kelbimbókat megmossuk, leszedjük a fonnyadt leveleit és félbe vágjuk. Lobogó, forró vízben 2-3 percig főzzük, majd átmerjük a kikészített jeges vízbe.
Ha lehűlt, leszűrjük, alaposan leitatjuk róla a nedvességet és forró, olívaolajos serpenyőben lepirítjuk.

Megszórjuk a köménymaggal és a megroppantott fokhagyma gerezdeket is a kelbimbók mellé rakjuk. Rátesszük a vaj egyik felét, a kelbimbókat pedig átforgatjuk.
Felöntjük az alaplével és kevés borecettel. Megszórjuk egy csipet cukorral és sóval. Hozzáadjuk a vaj másik felét is. Elfőzzük róla az alaplevet.

Fasírt

A zsemlét tejbe áztatjuk.
A finomra aprított hagymát, olajon megdinszteljük, lepirítjuk vigyázva nehogy megégjen.

A zsemlét alaposan kinyomkodjuk és összedolgozzuk a pirított hagymával, a tojással és a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk alaposan. Ha túl lágy a massza, adjunk hozzá zsemlemorzsát.
Szórjuk bele a felaprított petrezselymet is.

Golyókat vagy pogácsákat formázunk belőle és forró olajban kisütjük.

Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gyömbéres zöldborsófőzelék

Gyömbéres zöldborsófőzelék

Ennél klasszikusabbak már nem is lehetnénk, zöldborsó is, tükörtojás is, de mégis egy leheletnyivel más. Hogy miben? Eláruljuk.
A hét menő alapanyaga: a kelbimbó!

A hét menő alapanyaga: a kelbimbó!

Csodás megoldások, meglepő fordulatok a zöldség történetében, na és a konyhában! Gondoljuk újra a kapcsolatunkat a kelbimbóval, adunk rá okot bőven!
Tökfőzelék villámgyors fasírttal

Tökfőzelék villámgyors fasírttal

Friss, zsenge vajtökből csodás, nyers tökfőzeléket lehet varázsolni pillanatok alatt. Ebbe a rövid időbe pedig még egy fasírt elkészítése is belefér. Kész a villámgyors vacsora.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!