Kelbimbófőzelék pirított hagymás fasírttal

Hozzávalók
- Kelbimbófőzelék:
- 30 dkg kelbimbó
- szemes kömény
- 10 dkg vaj
- fehérborecet
- 3 dl alaplé
- só
- bors
- cukor
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- Pirított hagymás fasírt:
- 50 dkg darált sertés lapocka
- 1 db zsemle
- 1 db vöröshagyma
- só
- bors
- petrezselyem
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl olaj
- 1 db tojás
- tej
Elkészítés
Főzelék
A kelbimbókat megmossuk, leszedjük a fonnyadt leveleit és félbe vágjuk. Lobogó, forró vízben 2-3 percig főzzük, majd átmerjük a kikészített jeges vízbe.
Ha lehűlt, leszűrjük, alaposan leitatjuk róla a nedvességet és forró, olívaolajos serpenyőben lepirítjuk.
Megszórjuk a köménymaggal és a megroppantott fokhagyma gerezdeket is a kelbimbók mellé rakjuk. Rátesszük a vaj egyik felét, a kelbimbókat pedig átforgatjuk.
Felöntjük az alaplével és kevés borecettel. Megszórjuk egy csipet cukorral és sóval. Hozzáadjuk a vaj másik felét is. Elfőzzük róla az alaplevet.
Fasírt
A zsemlét tejbe áztatjuk.
A finomra aprított hagymát, olajon megdinszteljük, lepirítjuk vigyázva nehogy megégjen.
A zsemlét alaposan kinyomkodjuk és összedolgozzuk a pirított hagymával, a tojással és a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk alaposan. Ha túl lágy a massza, adjunk hozzá zsemlemorzsát.
Szórjuk bele a felaprított petrezselymet is.
Golyókat vagy pogácsákat formázunk belőle és forró olajban kisütjük.
Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
