
Kefires lángos (gluténmentes)
Hozzávalók
10 kisebb lángos- 10 dkg fehér rizsliszt
- 5 dkg barna rizsliszt
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 3 dkg burgonyakeményítő
- 5 dkg cirokliszt
- 3 dkg tápiókakeményítő
- 1½ teáskanál xantángumi
- 1½ teáskanál instant élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tej
- 2 dl kefir
- 1 tojás
- a sütéshez napraforgó olaj
Elkészítés
A száraz hozzávalókat, tehát a liszteket, a keményítőket, a xantángumit, az élesztőt, a cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a kefirt és a tojást, és alaposan összekeverjük. A masszát lefedjük, és 15 percig pihentetjük (vagy felhasználásig a hűtőbe tesszük).
A sütéshez egy serpenyőben kb. kétujjnyi olajat forrósítunk. Magunk elé készítünk egy nagy tányért, és egy tálkában egy kevés olajat.
A lángostésztából olajos kézzel kiveszünk egy maréknyit, és a tányérra tesszük, és kihúzogatjuk-lapítjuk, amíg kb. 15 cm átmérőjű nem lesz. Ekkor belefektetjük a már forró olajba, ahol az egyik oldalát 2 perc alatt aranybarnára sütjük. Gyorsan átfordítjuk, és további 2 perc alatt készre sütjük. A kész lángost papírtörlőre szedjük, és még azon forrón tálaljuk.