
Kecskesajtos paradicsomos lepény
Hozzávalók
- 1 leveles vagy omlós tészta
- 2-3 evőkanál dijoni mustár
- 4-5 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa (fakultatív)
- kakukkfű
- pár szelet kecskesajt (Franciaországban a hengeres, úgynevezett "buche")
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- ráadás: méz
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, közben nagyjából fél centi vastagra szeljük a paradicsomokat.
Kitekerjük a tésztát és beletesszük sütőpapírral együtt a piteformába. Levágjuk a szélét, ha kilógna a formából. Ha fagyasztott tésztával dolgozunk, akkor méretre nyújtjuk és sütőpapírral bélelt vagy vajazott-lisztezett formába tesszük.
Megszurkáljuk villával az alját, majd megkenjük mustárral, ami tulajdonképpen vízzáró rétegként szolgál majd, hogy a paradicsom ne áztassa el a tésztánkat. (Aki szereti, szórhat rá két evőkanál zsemlemorzsát is.)
Szépen elrendezzük rajta a paradicsomkarikákat, megszórjuk morzsolt kakukkfűvel és a forró sütőbe toljuk 15-20 percre. Amíg sül, vékony karikákra vágjuk a meghámozott fokhagymát. A kecskesajtot a paradicsokra tesszük a fokhagymákkal együtt és még kb. 5 percig sütjük, vagy ameddig a kecskesajt el nem kezdi elveszteni az eredeti kerek formáját.
Ráadásként egy kevés mézet csurgatunk rá tálaláskor.