Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kecskesajtos paradicsomos lepény

Evvel a provence-i ihletésű lepénnyel bármikor az asztalra varázsolhatjuk a nyári nap melegét. Látványos, egyszerű fogás, mely vendégváró, előétel vagy akár egy vacsora is lehet. Az édes paradicsom és a krémes kecskesajt fenséges párost alkot.
2014. október 11.

Hozzávalók

  • 1 leveles vagy omlós tészta
  • 2-3 evőkanál dijoni mustár
  • 4-5 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa (fakultatív)
  • kakukkfű
  • pár szelet kecskesajt (Franciaországban a hengeres, úgynevezett "buche")
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • ráadás: méz

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, közben nagyjából fél centi vastagra szeljük a paradicsomokat.

Kitekerjük a tésztát és beletesszük sütőpapírral együtt a piteformába. Levágjuk a szélét, ha kilógna a formából. Ha fagyasztott tésztával dolgozunk, akkor méretre nyújtjuk és sütőpapírral bélelt vagy vajazott-lisztezett formába tesszük.

Megszurkáljuk villával az alját, majd megkenjük mustárral, ami tulajdonképpen vízzáró rétegként szolgál majd, hogy a paradicsom ne áztassa el a tésztánkat. (Aki szereti, szórhat rá két evőkanál zsemlemorzsát is.)

Szépen elrendezzük rajta a paradicsomkarikákat, megszórjuk morzsolt kakukkfűvel és a forró sütőbe toljuk 15-20 percre. Amíg sül, vékony karikákra vágjuk a meghámozott fokhagymát. A kecskesajtot a paradicsokra tesszük a fokhagymákkal együtt és még kb. 5 percig sütjük, vagy ameddig a kecskesajt el nem kezdi elveszteni az eredeti kerek formáját.

Ráadásként egy kevés mézet csurgatunk rá tálaláskor.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mindenevők fesztiválja – Párizsból jelentjük

Mindenevők fesztiválja – Párizsból jelentjük

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a párizsi Latin negyedben a turnéra is induló, Mindenevő névre keresztelt gasztronómiai fesztivált. Az Omnivore Word Tour-nak már nyolc helyszíne van, Párizs után Moszkvában is izzottak a kamerák előtti főzőplatnik.
Ízelt lábús nyalóka – a párizsi Salon Saveurs

Ízelt lábús nyalóka – a párizsi Salon Saveurs

A világ nagy gasztronómiai vásárai pontosan úgy jelzik előre a várható trendeket, mint mondjuk a milánói divathét. Persze mindenhová a maguk tempójában érkeznek meg ezek a hullámok, de mindig jó látni az elejét. Kollégánk Párizsban kóstolt és jegyzetelt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.