
Kávés pisztáciás tejkaramella
Hozzávalók
36 darab- 10 dkg vaj
- 45 dkg cukor
- 2 tubus sűrített tej (170 g-os)
- 1 dl kávé
- 10 dkg hámozott, sózatlan pisztácia
Elkészítés
Egy vastag falú edényben a pisztácián kívül mindent lassú tűzön, kevergetve melegítsünk, amíg a cukor fel nem olvad.
Vegyük feljebb a lángot és forraljuk, időnként kevergetve. Célszerű magas falú edényben készíteni, mert felfut. Addig forraljuk, amíg egy kiskanálnyit hideg vízbe csöppentve, puhán összeáll és nem folyik szét. Ekkor vegyük le a tűzről és állítsuk ujjnyi hideg vízbe az edényt.
Közben fakanállal addig kevergessük, amíg el nem veszti fényét, szemcsés nem lesz és be nem sűrűsödik. Gyorsan keverjük hozzá a pisztáciát és kivajazott formába öntjük. Erre én egy 10×14 cm-s pástétomformát használtam, azt pont 4,5 cm magasan töltötte meg, lehet osztani, szorozni, kinek milyen van és milyen vastagra szeretné. Javaslom egyébként dupla ekkora méretű tepsit, hogy nagyjából fele ilyen vastag legye a szeletelés miatt.
Celofánba, zsírpapírba csomagolható, kitűnő gasztroajándék.