Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Karamell öntet - Koronás Sütipédia recept (x)

Mindig csodálatos, hogy mi lesz a cukorból, ha el kezdjük melegíteni. A kristályok átalakulása izgalmas folyamat, az ízről nem is beszélve!
2015. december 16.

Hozzávalók

  • 150 g Koronás Kristálycukor
  • 200 ml habtejszín
  • 50 g vaj (sótlan)
  • 1 ek. víz
  • 1 kk. só

Elkészítés

A kristálycukrot egy alaposan megtisztított edényben elkezdjük melegíteni. Karamellizálás közben nem szabad keverni, legfeljebb néha megrázogatni, különben összeállnak a kristályok, és nem olvadnak fel újra. Ha a cukor szép sötétbarna, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a vajat és a sót, majd visszatesszük a tűzre. Ha a vaj elolvadt, ismét levesszük a tűzről az edényünket, és jöhet bele a tejszín: praktikus, ha a tejszínt kissé felmelegítjük (nem forraljuk!), úgy kevésbé fog összeveszni a forró karamellel. Ha ezzel is simára kevertük, visszatesszük a tűzre, és egyneműsítjük pár percig. Tegyük félre hűlni! Ilyenkor a kóstolás még tilos, hisz a karamellünk forró.

A kész karamell hűtőben hetekig eláll, fagyasztva pedig hónapokig. Melegítéssel tudjuk folyósítani.

Minél több tejszínt veszünk a receptbe, annál folyékonyabb lesz öntetünk, illetve minél kevesebbet, annál nyúlósabb karamellt kapunk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kávés pisztáciás tejkaramella

Kávés pisztáciás tejkaramella

Szuper ajándék lehet, ha nem nassoljuk fel az összeset, már felszeletelés közben. Az enyhén kávés íz és a roppanós pisztácia ünnepivé varázsolja az egyszerű tejkaramellát. Kis zacskókban, masnival díszítve tökéletes ajándék.
Vaníliás, karamellás narancssaláta

Vaníliás, karamellás narancssaláta

A vaníliás, karamellás narancssalátát elkészíteni egyszerű, és ráadásul még egy hideg téli napot is napfényessé és felejthetetlenné varázsol.
Karamelltorta

Karamelltorta

Erdőhegyi Brigitta énekesnő sohasem diétázik, sőt, imád enni. A hétköznapokban csak nagyon ritkán főz, de akkor előnyben részesíti a sós és édes ízeket együtt, nagy rajongója a karamellizált gyümölcsöknek és mostanában bekerült kedvenc ételei közé a bélszín is. Karamelltortája pedig egyszerűen elkészíthető, és természetesen nagyon finom.
Csokis panna cotta kókusszal - Koronás Sütipédia recept (x)

Csokis panna cotta kókusszal - Koronás Sütipédia recept (x)

A kókusz és a csokoládé találkozása mindig izgalmas, ezúttal a panna cotta is hozzáteszi a magáét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!