Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Karamell – nem csupán édesség lehet belőle

Horvát Sára különleges recepttel készült az amerikai karamell napra...
2019. április 5.

Értem én, hogy a karamellről vagy karamelláról mindenkinek az édesség jut eszébe, én is így vagyok vele. Viszont ha jobban belegondolok, máris eszembe jut az imádott lilahagyma-lekvárom, amihez először karamellt készítek, majd felöntöm balzsamecettel, és csak utána jön bele a hagyma. Miért ne lehetne tehát máshoz is alkalmazni ezt az édes, füstös ízt?

Az ázsiai konyha előszeretettel használ például pálmacukrot, amely szintén karamellás ízű, én is hasonló receptben gondolkoztam. Így készült el a rák halszószos karamellel.

Hozzávalók

4 személyre
  • 4 ek. világosbarna cukor
  • 3 ek. halszósz
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 ek. szezámolaj
  • 1 ek. étolaj
  • 1 nagyobb fokhagymagerezd apróra vágva
  • ½ tk. csilipehely
  • só, bors
  • ½ kg királyrák
  • ½ lime leve és gerezdjei a tálaláshoz
  • 5 dkg rukola
  • felkarikázott újhagyma és friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés

A karamellel kezdjük: a cukrot 1 ek. vízzel egy mély serpenyőben megolvasztjuk, és 4-5 perc alatt, közepes lángon karamellizáljuk. Ha aranybarna színű a karamell, lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a halszószt, a szójaszószt, 2 ek. vizet és a szezámolajat.

Egy másik serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a fokhagymát és a csilipelyhet, sózzuk, borsozzuk, majd a rákokat is a serpenyőbe fektetjük egy rétegben. Kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalukat is fél percig pirítjuk. Átszedjük a karamellszószba, ráfacsarjuk a lime levét, és alaposan összeforgatjuk, átmelegítjük.

Rukolára halmozva tálaljuk, a szósszal meglocsolgatva, újhagymával, korianderrel megszórva, lime gerezdekkel körítve.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ujjlenyomat keksz

Ujjlenyomat keksz

Horvát Sára készült az amerikai PBJ napra, kattintsatok a részletekért!
Csak klasszikusan – Steak Moutarde

Csak klasszikusan – Steak Moutarde

Van, ami sosem megy ki a divatból.
Sajtos-kekszes csirke. Sajtos-kekszes csirke?

Sajtos-kekszes csirke. Sajtos-kekszes csirke?

Naná! Horvát Sára mutatja is, hogyan készül.

Napi ajánlatunk

Top videók