
Karamell – nem csupán édesség lehet belőle
Értem én, hogy a karamellről vagy karamelláról mindenkinek az édesség jut eszébe, én is így vagyok vele. Viszont ha jobban belegondolok, máris eszembe jut az imádott lilahagyma-lekvárom, amihez először karamellt készítek, majd felöntöm balzsamecettel, és csak utána jön bele a hagyma. Miért ne lehetne tehát máshoz is alkalmazni ezt az édes, füstös ízt?
Az ázsiai konyha előszeretettel használ például pálmacukrot, amely szintén karamellás ízű, én is hasonló receptben gondolkoztam. Így készült el a rák halszószos karamellel.
Hozzávalók
4 személyre- 4 ek. világosbarna cukor
- 3 ek. halszósz
- 2 ek. szójaszósz
- 1 ek. szezámolaj
- 1 ek. étolaj
- 1 nagyobb fokhagymagerezd apróra vágva
- ½ tk. csilipehely
- só, bors
- ½ kg királyrák
- ½ lime leve és gerezdjei a tálaláshoz
- 5 dkg rukola
- felkarikázott újhagyma és friss koriander a tálaláshoz
Elkészítés
A karamellel kezdjük: a cukrot 1 ek. vízzel egy mély serpenyőben megolvasztjuk, és 4-5 perc alatt, közepes lángon karamellizáljuk. Ha aranybarna színű a karamell, lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a halszószt, a szójaszószt, 2 ek. vizet és a szezámolajat.
Egy másik serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a fokhagymát és a csilipelyhet, sózzuk, borsozzuk, majd a rákokat is a serpenyőbe fektetjük egy rétegben. Kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalukat is fél percig pirítjuk. Átszedjük a karamellszószba, ráfacsarjuk a lime levét, és alaposan összeforgatjuk, átmelegítjük.
Rukolára halmozva tálaljuk, a szósszal meglocsolgatva, újhagymával, korianderrel megszórva, lime gerezdekkel körítve.