Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

A levél bizony rajtuk marad – mondja most már Szatmári Feri, a főzelékes, magabiztosan a piaci kofáknak. Miért dobnánk ki őket, ha lehet belőlük pesztó, levesbetét vagy éppen főzelék?
2016. március 8.

Hozzávalók

  • 3-4 szál újhagyma vékonyra karikázva
  • 1 ek vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk curry por
  • 3-4 fej karalábé zsenge levelei
  • 1 csomag sörretek dús, zsenge levelei
  • 4 dl alaplé vagy víz
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva
  • 1 cikk citrom

  • bors

Elkészítés

Egy nagyobb fazékba forraljunk fel 2-3 liter vizet. Sózzuk.

A karalábé leveleit mossuk meg, az ereit vágjuk ki, majd 8-10 percre tegyük a vízbe. Szedjük ki, majd hideg vízben hűtsük le. Nyomkodjuk ki, majd vágjuk föl egy centi széles csíkokra. A retek leveleit is mossuk meg majd szeleteljük föl 2-3 centisre.

Egy fazékban, közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, és kevergessük két percig. Az edényt húzzuk le a tűzről. Reszeljük bele a fokhagymát, szórjuk rá a curryt és keverjük el, így nem ég meg. Adjunk hozzá pár kanál vizet, majd tegyük vissza a lángra. Forgassuk bele a felcsíkozott karalábéleveleket, öntsük rá az alaplevet, finoman sózzuk meg és fedő alatt főzzük 5-6 percig (amíg a levelek teljesen meg nem puhulnak) Ekkor dobjuk bele a felcsíkozott retekleveleket is, és főzzük további 2 percig. Végül a keményítőt keverjük csomómentesre a tejszínnel és sűrítsük be vele a főzeléket. Már ne forraljuk, csak melegítsük össze. Facsarjuk bele a citromlevet, sózzuk, borsozzuk ha szükséghét érezzük, és szórjuk meg petrezselyemmel.

Tükörtojással tálaljuk.

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült paprikás burgonyafőzelék mentás húsgolyóval

Sült paprikás burgonyafőzelék mentás húsgolyóval

Mentőötletnek sem rossz a sült paprikás burgonyafőzelék, hiszen szinte minden hozzávalójára szoktunk gondolni, csak nem biztos, hogy ebben az összefüggésben.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.