
Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel
Hozzávalók
- 3-4 szál újhagyma vékonyra karikázva
- 1 ek vaj
- 3 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk curry por
- 3-4 fej karalábé zsenge levelei
- 1 csomag sörretek dús, zsenge levelei
- 4 dl alaplé vagy víz
- 1 dl főzőtejszín
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva
- 1 cikk citrom
- só
- bors
Elkészítés
Egy nagyobb fazékba forraljunk fel 2-3 liter vizet. Sózzuk.
A karalábé leveleit mossuk meg, az ereit vágjuk ki, majd 8-10 percre tegyük a vízbe. Szedjük ki, majd hideg vízben hűtsük le. Nyomkodjuk ki, majd vágjuk föl egy centi széles csíkokra. A retek leveleit is mossuk meg majd szeleteljük föl 2-3 centisre.
Egy fazékban, közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, és kevergessük két percig. Az edényt húzzuk le a tűzről. Reszeljük bele a fokhagymát, szórjuk rá a curryt és keverjük el, így nem ég meg. Adjunk hozzá pár kanál vizet, majd tegyük vissza a lángra. Forgassuk bele a felcsíkozott karalábéleveleket, öntsük rá az alaplevet, finoman sózzuk meg és fedő alatt főzzük 5-6 percig (amíg a levelek teljesen meg nem puhulnak) Ekkor dobjuk bele a felcsíkozott retekleveleket is, és főzzük további 2 percig. Végül a keményítőt keverjük csomómentesre a tejszínnel és sűrítsük be vele a főzeléket. Már ne forraljuk, csak melegítsük össze. Facsarjuk bele a citromlevet, sózzuk, borsozzuk ha szükséghét érezzük, és szórjuk meg petrezselyemmel.
Tükörtojással tálaljuk.