Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

A levél bizony rajtuk marad – mondja most már Szatmári Feri, a főzelékes, magabiztosan a piaci kofáknak. Miért dobnánk ki őket, ha lehet belőlük pesztó, levesbetét vagy éppen főzelék?
2016. március 8.

Hozzávalók

  • 3-4 szál újhagyma vékonyra karikázva
  • 1 ek vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk curry por
  • 3-4 fej karalábé zsenge levelei
  • 1 csomag sörretek dús, zsenge levelei
  • 4 dl alaplé vagy víz
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva
  • 1 cikk citrom

  • bors

Elkészítés

Egy nagyobb fazékba forraljunk fel 2-3 liter vizet. Sózzuk.

A karalábé leveleit mossuk meg, az ereit vágjuk ki, majd 8-10 percre tegyük a vízbe. Szedjük ki, majd hideg vízben hűtsük le. Nyomkodjuk ki, majd vágjuk föl egy centi széles csíkokra. A retek leveleit is mossuk meg majd szeleteljük föl 2-3 centisre.

Egy fazékban, közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, és kevergessük két percig. Az edényt húzzuk le a tűzről. Reszeljük bele a fokhagymát, szórjuk rá a curryt és keverjük el, így nem ég meg. Adjunk hozzá pár kanál vizet, majd tegyük vissza a lángra. Forgassuk bele a felcsíkozott karalábéleveleket, öntsük rá az alaplevet, finoman sózzuk meg és fedő alatt főzzük 5-6 percig (amíg a levelek teljesen meg nem puhulnak) Ekkor dobjuk bele a felcsíkozott retekleveleket is, és főzzük további 2 percig. Végül a keményítőt keverjük csomómentesre a tejszínnel és sűrítsük be vele a főzeléket. Már ne forraljuk, csak melegítsük össze. Facsarjuk bele a citromlevet, sózzuk, borsozzuk ha szükséghét érezzük, és szórjuk meg petrezselyemmel.

Tükörtojással tálaljuk.

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült paprikás burgonyafőzelék mentás húsgolyóval

Sült paprikás burgonyafőzelék mentás húsgolyóval

Mentőötletnek sem rossz a sült paprikás burgonyafőzelék, hiszen szinte minden hozzávalójára szoktunk gondolni, csak nem biztos, hogy ebben az összefüggésben.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!