Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Karácsonyi keksz

Töltsétek meg a fémdobozokat Sára színpompás kekszeivel!
2018. december 21.

Annak ellenére, hogy megvan a tuti biztos karácsonyi keksz receptem, szeretek kísérletezni. Azt pedig még jobban szeretem, ha valami igazán egyszerű akad az utamba. Itt, Floridában szerencsés helyzetben vagyok, mert minden karácsonyi színekben pompázik, ebbe a kekszbe is nagyon könnyen találtam csak piros és zöld M&M’s-et, amit egyébként direkt karácsonyra hoznak forgalomba. Viszont szórócukrot otthon is elképesztően sokfélét lehet már találni, úgyhogy a keksz (túl)díszítése nem ütközhet akadályba! Tulajdonképpen amit talál az ember, ráteheti, a lényeg, hogy karácsonyi legyen. Ja, és a legfontosabb: ez a keksz igazából csokidarabos, csak éppen a csokidarabokat cseréltem másra. Ha éppen nem karácsonyra, hanem csak egy átlagos délutánra készül, akkor mehet bele csoki, dió, karamelldarabok vagy valami finom aszalt gyümölcs is.

Hozzávalók

  • 20 dkg barna cukor
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 ¼ dl étolaj
  • 2 tojás
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. só
  • 1 tk. sütőpor
  • 45 dkg liszt
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • szórócukor, csoki stb. a díszítéshez
  • 10 dkg fehér csoki a mártáshoz
  • 1 ek. étolaj vagy kókuszzsír a mártáshoz

Elkészítés

A cukrokat, a vajat és az olajat robotgéppel habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a 2 tojást, és ezzel szintén felhabosítjuk. Közben egy külön tálban összekeverjük a szódabikarbónát, a sót és a sütőport a liszttel, majd lassan a nedves hozzávalókhoz adagoljuk. Legvégül beleöntjük a vaníliát is, valamint bármilyen szórócukrot, csokoládét, magot vagy egyebet, amit bele szeretnénk sütni. Összekeverjük, és legalább ½ órára a hűtőbe tesszük pihenni – ettől könnyebben tudjuk majd formázni.

Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozunk nagyjából 1 evőkanálnyi adagokat a tésztából, majd kb. 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a közepe még puha. Rácson hagyjuk kihűlni.

Ha díszíteni szeretnénk, a fehér csokit összekeverjük az olajjal, és mikrósütőben felolvasztjuk. Ebbe mártjuk a kekszeket, majd rögtön a szórócukorba. Én csak néhány ilyen kekszet készítek, szinte csak dísznek, és a szórócukrot is inkább a kekszbe teszem.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rántott ponty helyett karácsonyi kagyló

Rántott ponty helyett karácsonyi kagyló

Törjük meg a tradíciót Horvát Sára receptjével!

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.